Sex den første gang

Dato: Revideret 14. november 2017 - første publicering 14. oktober 2003

Første gang

Der er mange tanker, der går gennem hovedet, når man overvejer at dyrke sex for første gang - for hvornår er man parat? Gør man det fordi man har lyst, eller fordi ens kæreste har lyst? Mærk efter i dig selv, og husk at alting er svært i starten.

To fede grunde til at dyrke sex:

  • Jeg har helt vildt lyst til at være sammen med ham/hende.
  • Jeg er bare smadderforelsket.

Tre kiksede grunde til at dyrke sex:

  • Alle de andre har vist prøvet det, jeg føler mig udenfor.
  • Hvis ikke jeg gør det, vil min kæreste droppe mig.
  • Jeg er 18 år!

At gå i seng med én for første gang

Det kan være svært at mærke efter, om man skal gå i seng med én for første gang - eller om det er smartere at vente lidt endnu.

Du har sikkert en masse tanker kørende rundt i hovedet som f.eks.:

  • Er jeg nu parat til min første gang i sengen?
  • Og hvad vil det sige at være parat til det?
  • Gør jeg det bare fordi hun/han gerne vil, og tænker jeg for meget på, hvad de andre i klassen vil sige?

Derfor er det godt at vente, til man virkelig har lyst til den første gang i sengen, og ikke bare gøre det fordi "det skal man jo prøve for at være rigtig cool".

At gå i seng med en pige eller fyr første gang er for nogle en stor beslutning - men andre når slet ikke at finde ud af hvad der foregår, fordi sprutten har taget styringen over det hele.

Den første gang er en vigtig begivenhed - det er noget man husker. Og det er ikke særligt sjovt at vågne op ved siden af én eller anden uden at kunne huske, hvad der er sket.

Var det sjovt? Var det en fuser? Var det noget jeg fortryder? Hvad hedder du? Hvor er jeg?

Pres fra omgangskredsen

I nogle omgangskredse kan man opleve at føle sig bagud seksuelt fordi ”nu har alle de andre prøvet det, og det er åbenbart det fedeste”. Og det er ikke så underligt at føle pres her, hvis man vil gerne passe ind i gruppen.

Man bør dog overveje hvad man allermest har lyst til, når det kommer til sin første gang. Vil jeg helst gøre det for at passe ind i gruppen og have en historie at dele med de andre, eller vil jeg hellere have den bedst mulige oplevelse med en fantastisk partner når jeg er klar til det?

Det er heller ikke altid at de andres historier stemmer overens med hvad de fortæller. Nogle gange har det ikke været så godt som folk siger, og der kan være flere årsager til at folk pynter på historien. Måske vil de sætte deres sexliv i et positivt lys for enhver pris, eller også vil de give et indtryk af at de har styr på alt der har med sex at gøre fordi alt andet er pinligt.

En anden overvejelse der er vigtig at gøre sig, er at der er et andet menneske involveret. Spørg dig selv hvordan du vil have det med at du er sammen med en person som du oprigtigt har lyst til, men din partner har sex med dig, blot fordi han/hun vil passe ind i sin gruppe?

For de fleste er det ikke en rar tanke. Det virker upersonligt. Vær derfor opmærksom på dine egne og din partners følelser og motiver.

Gør det på dine præmisser

Sex vil nogle gange være fantastisk, og andre gange vil det føles som dødens pølse. Og særligt de første mange gange kan det være svært fordi det er så nyt.

Hvad skal man gøre for at det bliver bedre for en selv? Eller for ens partner? Hvordan kan man slappe mere af? Det svarer til at starte til en ny sport: det er sværest i starten, men jo mere man gør det, desto bedre bliver man. Man kan være nervøs, spændt eller bange i starten. Men oftest dæmpes disse følelser jo mere man gør det.

Derfor er det vigtigt at man ikke gør mere end man kan håndtere, og at man overskrider sine grænser i sit helt eget tempo.

Artiklen er oprindeligt skrevet af sexolog Gerd Winther, læge og seksualitetsforsker Christian Graugaard og kommunikationskonsulent Jesper Madsen d. 14.10. 2003.