Medfødt hul mellem de to forkamre (Atrieseptumdefekt, ASD)

Dato: 2. august 2006
Medfødt hul mellem de to forkamre (Atrieseptumdefekt, ASD)

Hvad er Atrieseptumdefekt ASD, Symptomer på Atrieseptumdefekt ASD. Behandling af Atrieseptumdefekt ASD. Diagnose på Atrieseptumdefekt ASD. Komplikationer til Atrieseptumdefekt ASD. Forebyggelse af Atrieseptumdefekt ASD.

 

Definition og årsager


Atrieseptumdefekt, ASD, er et medfødt hul i skillevæggen (septum) mellem højre og venstre forkammer (atrie). ASD er en af de mest almindelige Medfødte hjertefejl (udgør ca. ¼ af alle hjertemisdannelser).

Efter fødslen er trykket i venstre side af hjertet højere end i højre side. Det medfører, at blodet ved ASD strømmer fra venstre forkammer til højre forkammer, og øger derved mængden af blod i højre hjertehalvdel og lungernes gennemblødning. Som regel kan højre hjertehalvdel kompensere for den store mængde blod ved at udvide sig uden at give symptomer.

Årsagerne til ASD andre Medfødte hjertefejl beskrives under Medfødte hjertefejl .


Symptomer og forløb på medfødt hul mellem de to forkamre (ASD)


Se Medfødte hjertefejl .
De fleste nyfødte og børn får ingen symptomer, og dødeligheden er minimal. Nogle ASD'er lukker spontant. Store ASD'er kan undertiden give trivselsproblemer (langsom vækst), tendens til Lungebetændelse hos børn og åndenød ved anstrengelse. Med alderen kan større ASD'er medføre symptomer på Hjertesvigt  og Forhøjet lungeblodtryk .

Diagnose af medfødt hul mellem de to forkamre


Diagnosen stilles ved, at lægen lytter på hjertet efter en karakteristisk mislyd, tager røntgen af brystkassen, EKG , og en ekkokardiografi (en ultralydsundersøgelse hvor man kan se hjertets funktion og struktur).


Behandling af medfødt hul mellem de to forkamre (ASD)


Små ASD'er, som ikke medfører udvidelse af højre hjertehalvdel, kræver ingen behandling. Større huller repareres ved operation. Man venter som regel med denne operation til barnet er blevet lidt ældre, så det bedre kan tåle et kirurgisk indgreb.