Medfødt aortastenose

Dato: 3. august 2006

aortastenose

Medfødt aortastenose er som oftest en forsnævring af selve aortaklappen, hvor fligene i klappen er vokset sammen. I nogle tilfælde kan det også være området lige ovenover eller lige nedenunder klappen der er forsnævret.

Definition og årsager

Aorta er latin for hovedpulsåren, og stenose betyder forsnævring.

Med aortastenose menes en forsnævret passage af blodet fra venstre hjertekammer (ventrikel) til hovedpulsåren aorta. Venstre hjertekammer skal således pumpe hårdere for at opretholde blodtrykket, hvilket medfører at muskulaturen i ventrikelvæggen vokser markant med risiko for Hjertesvigt.

Årsagen til medfødt aortastenose og hjertefejl i det hele taget beskrives under Medfødte hjertefejl .


Symptomer på medfødt aortastenose

Symptomerne afhænger meget af, hvor udtalt forsnævringen er. Ved medfødt aortastenose kan man opleve følgende symptomer:

  • Hurtigt indsættende træthed
  • Åndenød ved fysisk aktivitet
  • Ondt i brystet (angina pectoris) ved fysisk aktivitet
  • Svimmelhed og optræk til besvimelse
  • Besvimelse ved anstrengelse

Kritisk aortastenose hos nyfødte medfører hurtigt Hjertesvigt og død, mens børn med lidt mindre stenoser først udvikler Hjertesvigt, og dermed symptomer, i løbet af de første måneder.

Børn med medfødt aortastenose, der ikke har fået symptomer på dette tidspunkt, udvikler ikke Hjertesvigt før puberteten eller voksenalderen, fordi deres hjerte er i stand til at tilpasse sig det ekstra arbejde. Milde forsnævringer giver som regel ingen symptomer.

Diagnose

Diagnosen stilles ved, at lægen lytter på hjertet efter en karakteristisk mislyd, tager Røntgen af brystkassen, EKG, og en ekkokardiografi (en ultralydsundersøgelse hvor man kan se hjertets bevægelser).


Behandling og prognose på medfødt aortastenose

Aortastenose behandles ved operation, enten en fjernelse af en hjerteklap eller en ballonudvidelse af forsnævringen.

I mange tilfælde vil forsnævringen vende tilbage, og det kan da være nødvendigt at skifte hjerteklappen ud og erstatte den med en protese.