Aortaforsnævring (Coarctatio aortae)

Dato: 1. august 2006

Aortaforsnævring

En forsnævring af hovedpulsåren (aorta) der gør, at blodforsyningen til underkroppen vil være mere eller mindre hæmmet, afhængig af forsnævringens grad. Blodet vil ofte søge alternative veje (udvidede forbindelser mellem blodkar, der forbinder henholdsvis over- og underkrop) for at nå underkroppen.

Definition og årsager

Coarctatio aortae er en forsnævring af hovedpulsåren aorta. Den udgør ca. 10% af samtlige medfødte hjertesygdomme. Der er naturligvis flere grader af forsnævringen. og konsekvenserne er da også forskellige.

Forsnævringen medfører, at store dele af kroppen får en nedsat gennemblødning, inklusive livsvigtige organer som nyrerne og leveren.

Årsagerne til aortaforsnævring og andre Medfødte hjertefejl beskrives under Medfødte hjertefejl .


Symptomer og forløb af Aortaforsnævring

Børn med aortaforsnævring kan være symptomfri.

Symptomernes debuttidspunkt afhænger af forsnævringsgraden. Svær forsnævring eller ligefrem tillukning af aorta kan få katastrofale følger med svær Hjertesvigt  og død.

Mindre forsnævringer kan medføre Hjertesvigt senere i livet, men ofte kompenserer hjertet godt ved at arbejde hårdere for at overkomme den øgede modstand, med få symptomer til følge. Nogle børn kan dog få smerter i benene ved anstrengelse.

Diagnose af aortaforsnævring

Aortaforsnævring kan diagnosticeres ved en grundig klinisk undersøgelse af den nyfødte. Der kan være manglende puls i benene, og blodtrykket er højere i højre arm i forhold til benene.

Røntgen af brystkassen og EKG benyttes som hjælpemidler.


Behandling af aortaforsnævring

Man stabiliserer den nyfødte med Hjertesvigt med medicin, inden man foretager en operation, hvor man fjerner forsnævringen og retter op på kredsløbet.

Man stiler efter at operere inden for det første leveår, da man derved undgår permanente skader i organerne, som opstår på grund af nedsat gennemblødning.