Åben ductus arteriosus (persisterende ductus arteriosus, PDA)

Dato: 9. august 2006
fosterets kredsløb

Åben ductus arteriosus eller persisterende ductus artetiosus er når blodåren, der leder blodet forbi lungerne hos fosteret ikke bliver lukket, hvorfor hjertet kan arbejde hårdere.

Definition og årsager til persisterende ductus arteriosus

tegning over hjertet med ductus arteriosusDa lungerne endnu ikke taget i brug i fosterstadiet, bliver blodet ledet forbi lungerne via en blodåre, der kaldes ductus arteriosus.

Ductus arteriosus lukkes normalt straks efter fødslen, og danner en bindevævsstreng, således at blodet kan tage den rigtige rute fra hjertet til lungerne og tilbage. Men hvis blodåren ikke lukkes, vil en del af blodet fra venstre hjertekammer ledes gennem lungekredsløbet, som kan føre til, at venstre hjertekammer skal pumpe ekstra, og dermed medføre venstresidigt hjertesvigt

Dertil kan denne misdannelse hos den nyfødte medføre, at der udvikles en unormal blodstrømning fra hovedpulsåren aorta til lungekarrene med risiko for et for højt lungeblodtryk.

Persisterende ductus arteriosus er et problem, som oftest rammer for tidligt fødte børn. Hos mange vil ductus efterhånden lukke sig selv, men nogle vil kræve medicinsk behandling og endda kirurgisk behandling.


Symptomer på persisterende ductus arteriosus (PDA)

Som regel forårsager PDA kun en lille blodstrømning fra aorta til lungekarrene, hvilket holder børnene symptomfrie.

Hjertet kan kompensere for moderat store PDA'er i barndommen, men disse har i voksenalderen risiko for at udvikle Hjertesvigt. Ved store PDA'er kan der udvikles for Højt lungeblodtryk, Hjertesvigt, åndenød ved anstrengelse, for langsom vækst og stor tendens til gentagne lungebetændelser.

For tidligt fødte har som regel store PDA'er og kan meget hurtigt udvikle Hjertesvigt, som kan give dem åndedrætsproblemer med Respiratorisk distress.

Diagnose på persisterende ductus arteriosus (PDA)

Diagnosen stilles ved at lægen lytter på hjertet efter en karakteristisk mislyd, tager røntgen af brystkassen, EKG)/">EKG, og en ekkokardiografi (en ultralydsundersøgelse hvor man kan se hjertets funktion og struktur)


Behandling af persisterende ductus arteriosus (PDA)

Hvis PDA'en giver symptomer, lukkes denne straks ved et kirurgisk indgreb.

For tidligt fødte børn med PDA uden symptomer behandles ved, at man afventer situationen til deres oprindelige terminstidspunkt og ser, om den lukker af sig selv. Ellers behandles med medicin og eventuelt en operation.