Kondylomer i skedens slimhinde (Kønsvorter i skeden)

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 6. februar 2018 - første publicering 14. oktober 2003
Kondylomer i skedens slimhinde (Kønsvorter i skeden)

Kondylomer er vorter, der kan vokse i skedens slimhinde. Kondylomer i skedens slimhinde er en hyppig lidelse, der skyldes en infektion i huden med Humant papillomavirus (HPV).

Definition og årsager til kondylomer i skeden

Kondylomer er små blomkålslignende vorter, der kan vokse i skedens slimhinde, og som skyldes en infektion med virussen HPV (humant papilomavirus), der formerer sig inde i kroppens celler.

Virus overføres ved ubeskyttet seksuel kontakt og er således en kønssygdom. Sygdommen ses hyppigst i alderen 15-29 år, hvor antallet af seksuelle kontakter med forskellige partnere er størst. Kondylomvirus kan spille en rolle ved udvikling af livmoderhalskræft.

Kvinder, der har dårligt immunforsvar (sukkersyge, HIV og kvinder i immunsupprimerende behandling) har øget risiko og får oftere tilbagevendende kondylomer.

Læs også: Kondylomer (kønsvorter) på penis.


Symptomer på kondylomer i skedens slimhinde

Ofte giver kondylomerne ingen symptomer og opdages kun, hvis de sidder i skedeåbningen, udenfor på skamlæberne eller i mellemkødet.

Til tider kan de være ømme og give smerter ved samleje.

Forholdsregler og diagnose

Diagnosen stilles ved gynækologisk undersøgelse med koloskopi  Da virus kan spredes til endetarmen, og da sygdommen også smitter ved analt samleje, bør endetarmen også undersøges.


Behandling af kondylomer i skedens slimhinde

Enkelte kondylomer på de ydre skamlæber eller i mellemkødet kan behandles med pensling, hvor der anvendes et middel, som dræber virus.

Større kondylomer skal brændes væk, enten med laser eller med elektrisk afbrænding. Nogle anvender frysning. En evt. partner skal også undersøges og behandles for kondylomer.

Følgerne af ubehandlet sygdom

Kondylomvirus spiller en afgørende rolle for udvikling af  livmoderhalskræft, derfor er det vigtigt, at alle piger tage imod vaccinationstilbuddet. 

Hvis man som kvinde har kondylomer, eller ens partner har kondylomer, tilrådes det derfor at få foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen.


Forebyggelse af kondylomer i skedens slimhinde

Den vigtigste forebyggelse er anvendelse af kondom ved samleje.