Hudkræft (Basalcellecancer)

Forfatter: Læge, Signe Modvig
Dato: Revideret 12. februar 2016 - første publicering 2. august 2006
Hudkræft (Basalcellecancer)

Basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft, og ses oftest i ansigtet, på ørerne, i nakken og på øvre del af brystet. Solbeskyttelse er den vigtigste måde at hindre udviklingen af basalcellecancer, pladeepitelcancer og har en betydning for udvikling af malignt melanom.

ContentPageId 1373
ID 446

Definition og årsager

Hudkræft består af basalcellecancer og Pladeepitelcancer (tilsammen non-melanom hudkræft) og malignt melanom (modermærkekræft).

Hudkræft (basalcellecancer) er den hyppigste kræftform i Danmark med 12.000 tilfælde årligt, og det er denne form, man normalt kalder for "hudkræft".

Sollys øger risikoen for basalcellecancer, og det er den samlede mængde af sollys, som man har fået på det pågældende sted, der tæller. Derfor er lysudsatte områder, specielt ansigt og hals, mest udsatte.

Læs også: Modermærkekræft i voldsom stigning.

Hudkræft (Basalcellecancer) starter som en lille knold eller et sår på huden, og den vokser meget langsomt. Den metastaserer (spreder sig) aldrig.


Symptomer på hudkræft

Først ses en lille lyserød knude (tumor) på huden eller et lille sår, der ikke rigtig vil hele. Basalcellecancer ses oftest hos ældre mennesker, da de har været udsat for mest sollys gennem et langt liv, men det er også ofte hos lyshårede eller rødhårede med sart hudtype.

En tumor sidder oftest i ansigtet, omkring næsen eller øjnene, men kan også sidde på brystet eller ryggen. Senere vil man se et sår i midten, med en voldformet rand omkring. I nogle tilfælde ligner det en flad, rødlig plade med tør, skællende hud. Såret eller knolden kan væske eller bløde.

Komplikationer ved hudkræft

Hudkræft (basalcellecancer) vokser meget langsomt og er derfor en ufarlig form for kræft. Kun hvis den får lov til at sidde meget længe, kan den vokse ned i vævet under huden - dette går lidt stærkere for tumorer, der sidder i nærheden af legemsåbninger, f.eks. ved munden. Den kan så vokse ind i blodkar, et øje eller lignende. Den spreder sig aldrig, men bør alligevel fjernes hurtigt for at den ikke vokser. Det er yderst usædvanligt, at basalcellecancer har dødelig udgang.


Forholdsregler ved hudkræft

Hvis man har et sår, der ikke vil hele, eller en hudforandring, der ser mistænkelig ud, bør man altid søge læge. Lægen stiller ofte diagnosen med det blotte øje og ved hjælp af en vævsprøve (biopsi).

For at forebygge hudkræft bør man tage følgende forholdsregler:

  • Undgå overdreven soldyrkelse, og ophold dig i skyggen mellem kl. 11 og 14 om sommeren.
  • Hvis du alligevel opholder dig i solen midt på dagen, så dæk huden til med tøj og dæk ansigtet til med en hat.
  • Brug altid solcreme med høj faktor-beskyttelse, og husk at smøre et tykt lag på.
  • Skærm dine børn fra solskoldninger.

Læs også: Solbeskyttelse.

Behandling af hudkræft

Der findes flere behandlingsformer, og alle er meget effektive. Oftest fjerner man canceren ved en operation, eller man skraber den af og varmebehandler stedet bagefter. Man kan også fryse den væk eller benytte laserstråling, og hvis tumor sidder tæt ved næse eller øjne, benytter man ofte røntgenstråler.

Efter fjernelse vil man typisk gå til kontrol for at sikre sig, at tumoren ikke kommer igen. Hvis dette sker, er det stort set altid indenfor de første to år. Man skal dog være opmærksom på, at når man har haft hudkræft (Basalcellecancer) en gang, er der større risiko for at få det igen.