Udregning af energifordeling

Dato: Revideret 27. oktober 2017 - første publicering 27. januar 2005

Udregning af energifordeling

Hvis du gerne vil have overblik over dit kostindtag, er udregning af energifordeling et godt redskab. Udregningerne kan evt. bruges til at se, om dit energiindtag svarer til den anbefalede energifordeling.

Udregningen kan være lidt kompliceret, men øvelse gør mester. Du kan med fordel også anvende diverse kostregisterings-apps, som laver udregningen for dig, når du indtaster dine måltider. 

Energiindhold i protein, fedt, kulhydrat, alkohol

Næringsstofferne omdannes til følgende energimængder ved forbrænding:

1 g protein = 17 kJ eller 4 kcal
1 g fedt = 37 kJ eller 9 kcal
1 g kulhydrat = 17 kJ eller 4 kcal
1 g kostfibre = 8 kJ eller 2 kcal
1 g alkohol = 29 kJ eller 7 kcal

Næringsstofferne er ovenfor både angivet i kilojoule (kJ) og kalorier (kcal). 1 kcal svarer til 4,2 kJ. 


Udregning af energifordeling i et enkelt produkt

Ud fra oplysninger om indhold af protein, fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes.

Som eksempel er der valgt havregryn. På næringsdeklarationen på fødevaren er energiindholdet angivet pr. 100 g.

Havregryn:

  • 13,2 g protein
  • 6,5 g fedt
  • 68,2 g kulhydrat

Summen af dette er 87,9g, og er den del af havregrynene som er energigivende næringsstoffer. Resten er vand, mineraler og vitaminer.

For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:

Protein     13,2 g x 17 kJ   = 224 kJ
Fedt            6,5 g x 37 kJ  = 241 kJ
Kulhydrat 68,2 g x 17 kJ = 1160 kJ
Samlet energimængde:     1631 kJ

Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:

224/1631 x 100 = 14 % energi fra protein
247/1631 x 100 = 15 % energi fra fedt
1160/1631 x 100 = 71 % energi fra kulhydrat

Udregning af energifordeling i et måltid

Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat.

Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt.

Eksempel på udregning

Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner. Udregningen for laves således. Eksempelvis protein: gram protein x mængde gram af produktet/100

Havregryn (13,2 x 100)/100 = 13,2g protein  
Mælk            (3,4 x150)/100 = 5,1g protein
Rosiner       (2,3 x 10)/100 = 0,23 g protein
I alt                                       18,5 g protein

Havregryn   (6,5 x 100)/100 = 6,5 g fedt
Mælk         (1,5 x 150)/100 = 2,25 g fedt
Rosiner       (0,5 x 10)/100 = 0,05 g fedt
I alt                                          8,8 g fedt

Havregryn   (68,2 x 100)/100 = 68,2 g kulhydrat
Mælk          (4,7 x 150)/100 = 7 g  kulhydrat
Rosiner       (67 x 10)/100 = 6,7 g  kulhydrat
I alt                                         82 g kulhydrat

Samlet energibidrag:

Protein      (18,5 x 17 kJ) = 315 kJ
Fedt             (8,8 x 37kJ) = 325 kJ
Kulhydrat   (82 x 17 kJ) = 1394 kJ
Samlet energimængde    2034  kJ

Energifordeling:

315/2034 x100  = 15,5 % fra protein
325/2034 x100  = 16 % fra fedt
1394/2034 x100  = 68,5 % fra kulhydrat

Ved at følge denne metode, kan man udregne eksempelvis energifordelingen i en opskrift.

Det tager tid, men giver en meget god fornemmelse af hvordan ens opskrifter eller måltider lever op til anbefalingerne for energifordeling.

Alternativt kan man i de diverse kostregisterings-apps også finde denne energifordeling, blot ved at taste sine måltider ind, hvis man synes udregningen er for kompliceret.