Ny vaccine mod helvedesild

Dato: 14. marts 2015
vaccine mod helvedesild

En vaccine mod helvedesild er nu tilgængelig. Vaccinen blev registreret allerede i 2006 og introduceret i Danmark for nogle år siden, men på grund af begrænset produktionskapacitet er den først for kort tid siden blevet tilgængelig på det danske marked.

For første gang er det nu muligt, at blive vaccineret for den smertefulde lidelse helvedesild.

Sådan virker vaccinen

Vaccinen Zotavax som er lanceret af pharma virksomheden Sanofi Pasteur MSD, er godkendt til patienter i alderen 50 år og derover til forebyggelse af helvedesild, som skyldes virusset herpes zoster.

Desuden kan vaccinen forebygge de smerter der kan følge efter et udbrud og som er meget ubehagelige.  Vaccinen er en levende svækket vaccine og er i princippet den samme der anvendes mod skoldkopper, men den er ca. 14 gange kraftigere.

Læs også: Skoldkopper


Studier har testet vaccinen

Vaccinens effekt er undersøgt i en lang række studier, som danner grundlag for registrering samt en række forsøg, hvor man har set på langtidseffekten. Data fra de opfølgende studier viser, at vaccinens effekt aftager over tid. Behov og tidspunkt for gentagende vaccination er endnu ikke fastlagt.

Behandlingsforløb ved helvedesild

Rammes man af helvedesild kan man søge læge for at få hjælp. Det er dog vigtigt at forstå, at udbruddet går over af sig selv uden nogen behandling. Der er i princippet to forskellige angrebspunkter, når man behandler helvedesild.

1. Antivirale midler

Princippet med denne behandling er, at hæmme skoldkoppevirussen med et såkaldt anti viralt middel, der forkorter forløbet og hæmmer forværring af sygdommen. 

I Danmark anvender man tre forskellige anti-virale tabletter: aciclovir, famiciclovir og valaciclovir. Medicinen skal tages inden for 72 timer efter udslæt hvis man vil have fuld effekt af midlet, og skal fortsættes en uge.

2. Smertestillende midler

Akutte og langvarige smerter, som følge af sygdommen kan behandles med smertestillende medicin der indeholder paracetamol. Desværre er denne medicin ofte ikke tilstrækkelig smertedækkende og andre midler kan fås som supplement, f.eks. morfinlignende tabeletter.

Visse anti-depressiver og epilepsimedicin har smertelindrende effekt på nervesmerter. Man bør søge læge og vælge behandling efter smertens karakter samt mulige bivirkninger.

Læs også: Smertestillende piller og gel i håndkøb