Ørevokspropper (Cerumen obturans) - Fjern ørevoksen rigtigt

Forfatter: Læge, Signe Modvig
Dato: 22. november 2006

ørevoks

Ørevokspropper er en ophobning af ørevoks, der ofte opstår, hvis man anvender vatpinde til at rense øret, fordi ørevoksen skubbes længere ind.

Definition og årsager til ørevokspropper

Ørevoks dannes af små kirtler på øregangens sider. Ørevoks holder øregangen ren, idet det på sin vej ud gennem øregangen bringer urenheder med sig, og slår bakterier ihjel.

Produktionen af ørevoks varierer fra person til person, og hos folk med meget ørevoks kan det ophobe sig i øregangen. Dette sker specielt, hvis man renser øregangen med en vatpind, hvorved ørevoksen skubbes længere ind.

Øregangen vil først stoppe til i situationer, hvor øret f.eks. bliver vådt. Senere kan en prop fylde hele øregangen, og symptomerne bliver konstante


Symptomer på ørevokspropper

Læs også: Trykskader i øret - Symptomer og behandling.

Forholdsregler og diagnose

Ved mistanke om ørevoksprop kan man forsøge at skylle øregangen med lidt lunkent vand, og på apoteket fås blødgørende midler, der kan hjælpe.

Ellers bør man kontakte sin læge, der stiller diagnosen ved at kigge i øregangen med en lampe. Man bør ikke forsøge selv at fjerne proppen med spidse genstande, da dette kan skade øregang eller trommehinde.

For at undgå ørevokspropper bør man kun tørre ørerne med et håndklæde efter badet. Det normale øre har ikke brug for rensning med vatpind, der derimod kan skubbe voksen længere ind og medvirke til propdannelse.


Behandling af ørevokspropper

En ørevoksprop kan fjernes med en slynge eller tynd vatpind af lægen, der kan se proppen og undgå at beskadige øregangen.

Lægen kan også vælge at skylle proppen ud med lunkent vand gennem en stor sprøjte.