Sygdomme i brystvorterne

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 14. oktober 2003

Sygdomme i brystvorterne

Læs om forskellige sygdomme i brystvorterne. Hvad er galaktoré. Læs om udskillelse af sekret fra brystvorterne. Hvorfor opstår indadvendte brystvorter. Hvordan behandles revner i brystvorterne som følge af amning. Hvad er furunkler omrking brystvorten. Få viden om Pagets sygdom i brystvorten.

Definition og årsager

De fleste sygdomme i brystvorterne er ikke alvorlige, og giver som regel kun mindre ubehag, evt. i form af kosmetiske gener. Nogle gange kan symptomerne fra Brysterne være et tegn på en alvorligere underliggende sygdom.


Udskillelse af sekret

Dette kan skyldes galaktoré, hvor der som følge af en hormonforstyrrelse udskilles mælk.

Er sekretet derimod mørkerødt eller brunligt, kan det skyldes blodtilblanding, som følge af godartede svulster eller Brystkræft. Man bør undersøge sekretet og notere sig, om det udskilles fra et eller begge bryster, samt om man har slået brystet.

Man skal altid kontakte en læge, hvis man begynder at udskille væske fra brystvorten (og man ikke lige skal til at føde eller ammer). Ved blodtilblandet sekret vil lægen i reglen videresende kvinden til en Tripeltest.

Indadvendte brystvorter

Nogle kvinder har siden puberteten haft indadvendte brystvorter. Dette udgør ingen fare, men det kan besværliggøre en senere amning.

Hvis brystvorterne ikke har været indadvendte siden puberteten, og tilstanden er nyopstået, kan det være et tegn på godartede svulster eller Brystkræft, og kvinden skal søge læge.


Revner i brystvorterne

Er ofte en komplikation til amning. Se desuden AmningsproblemerBrystbylder (brystabsces) og brystbetændelse (mastitis).

Talgcyster og furunkler i og omkring det pigmenterede område omkring brystvorten

I det pigmenterede område omkring brystvorten findes mange talgkirtler. Hvis udgangene fra disse stoppes til, kan der dannes Talgcyster. Hvis der i sådan en cyste sker indvækst af bakterier, kan der dannes Furunkler eller karbunkler.

Behandlingen af disse er som på andre steder af kroppen.


Pagets sygdom i brystvorten (Paget's disease of the nipple)

Er en speciel variant af Brystkræft, hvor kræftceller i mælkekirtlerne (se Brysterne) vokser ind under huden, og giver eksem på og omkring brystvorten. Dette giver en kløende/brændende fornemmelse i brystet, og der kan opstå sår, som ikke heler. Det er vigtigt at få behandlet tilstanden, så kræftcellerne ikke vokser i dybden og dermed bliver sværere at behandle.

Udredningen og behandlingen adskiller sig ikke væsentligt fra Brystkræft.