Vandbrok (Hydrocele) - Væskeophobning i pungen

Dato: 14. oktober 2003
Vandbrok (Hydrocele)

Vandbrok er en almindelig og ufarlig tilstand, der oftest opstår hos ældre mænd. Vandbrok kan opstå ved betændelse eller efter skader. Væsken kan drænes med en kanyle.

Hvad er vandbrok?

Vandbrok er en ufarlig tilstand, der opstår, når der sker en ophobning af væske i hindesækken.

Den dobbeltvæggede hindesæk, som omgiver testiklerne indeholder normalt en lille mængde væske, som har en smørende funktion. Når den går i uorden, samles der en større mængde væske i hindesækken, hvad der ytrer sig som en blød hævelse i pungen.

Tilstanden giver ingen smerter, og kan opstå ved betændelse eller efter skader, men i de fleste tilfælde kan man ikke påvise nogen årsag. Hævelsen er ufarlig og ganske almindelig især hos ældre mænd.

Læs også: Testikelsnoning.


Behandling af vandbrok

Hvis man rammes af vandbrok, bør man søge læge.

Det er ikke alle der kræver behandling, men hvis væskeansamlingen er stor og giver gener, kan væsken tappes af med en kanyle. Det er et lille indgreb, som er klaret på et par minutter og kan udføres under lokalbedøvelse.

Tilbagefald er ganske almindeligt. I tilfælde af at lidelsen har tendens til at komme igen i generende form, kan man fjerne en del af hindesækken, så væsken ikke længere samler sig.