Gonoré

Dato: Revideret 25. juli 2017 - første publicering 30. oktober 2007
Gonoré

Gonoré er en seksuelt overførbar infektion forårsaget af bakterien gonokokker. Smitte med gonokokker sker ved ubeskyttet seksuel kontakt mellem slimhinder. Gonoré er en slimhindeinfektion. Antibiotika kan anvendes mod gonoré. Kondomer beskytter mod smitte med gonoré.

Forekomst

Gonoré forekommer overalt i verden og kan optræde hos alle seksuelt aktive.

Undersøgelse

Udflåd fra urinrøret og livmoderhalsen undersøges i mikroskop. Hvis denne prøve viser tegn på gonoré, får man behandling allerede ved den første undersøgelse.

Bakterieprøver tages fra halsen, urinrøret, endetarmen og hos kvinder også fra livmoderhalsen.

Smitteveje

Smitte med gonokokker sker ved ubeskyttet seksuel kontakt mellem slimhinder. Personer, der har gonoré uden symptomer, er også smitsomme og udgør derfor et smittereservoir.

Symptomer

Gonoré er en slimhindeinfektion, der kan sidde i urinrøret hos begge køn og hos kvinder desuden i livmoderhalsen.

Symptomer kan være udflåd fra urinrøret og/eller skeden, men symptomer kan også mangle. Hos begge køn kan infektionen også forekomme i endetarmen og svælget. Disse to typer giver dog meget sjældent symptomer.

Hvis en gravid kvinde har gonoré, kan barnet smittes under fødslen og få øjenbetændelse med gonokokker, som i værste fald kan ødelægge øjet.

Sygdommen kan give komplikationer. Hos kvinder kan udvikles underlivsbetændelse med risiko for sterilitet på grund af aflukning af æggelederne, og hos mænd kan ses pusdannelse i bitestiklerne og testiklerne.

Meget sjældent opstår blodforgiftning og spredning til for eksempel led.

Diagnose

Der podes med vatpind fra urinrøret, livmoderhalsen, endetarmen og svælget. Det er vigtigt at udføre alle disse podninger, uanset om der er symptomer eller ej.

Ved mistanke om gonokokbetændelse i øjet podes fra øjenpusset. Podningerne undersøges ved dyrkning i et laboratorium, og ved fund af gonokokker undersøges deres følsomhed over for forskellige antibiotika, for eksempel penicillin.

Ved undersøgelse for antistoffer mod gonokokker i en blodprøve kan man i nogle tilfælde vurdere, om en patient tidligere har haft gonoré. Undersøgelse for antistoffer er ikke egnet til patienter med aktuel gonoré.

Behandling

I Danmark er cirka halvdelen af de påviste gonokokker følsomme for penicillin, og i disse tilfælde kan man behandle med tabletter. Andre antibiotikatyper (quinoloner) er virksomme i cirka 80% af tilfældene og kan også gives som tabletter.

En tredje antibiotikatype (cefalosporin) er virksom over for alle gonokokker, men skal gives som indsprøjtning og er betydeligt dyrere.

Der behandles med to stoffer, Ceftriaxon og Fluorquinoloner - oftest som en éngangsbehandling.

Vaccination

Der er endnu ikke udviklet en vaccine mod gonoré.

Anden forebyggelse

Kondom og slikkelap beskytter mod gonoré og andre seksuelt overførbare sygdomme.

Patienter der har fået påvist gonoré efter ubeskyttet sex, bør informere deres partner(e), så vedkommende kan blive undersøgt, uanset om der er symptomer eller ej.

Hyppighed

Tilbage i 1972 var der omkring 17.000 tilfælde, i 1980 påvistes cirka 10.000 tilfælde af gonoré i Danmark.

Det årlige antal tilfælde er herefter faldet jævnt til ca. 180 i 1997, men blev herefter næsten fordoblet og har siden 2010 været konstant stigende.

I 2011 var der 500 registrerede tilfælde af gonoré. Det samme tal var 3.500 i 2016.

Artiklen er oprindeligt skrevet af Suzanne Bjerregaard , centerleder og Jacob Jensen, underviser, Center for Sex og Sundhed d. 30.10. 2007.