Genital Herpes Simplex - En infektion på kønsdelene

Dato: Revideret 6. februar 2018 - første publicering 9. juli 2007
Herpes Genitalis

Herpes genitalis er en livslang infektion, der smitter ved seksuel kontakt, kys eller oral sex. Der findes ingen vaccine mod herpes, men sygdommen kan holdes nede med antivirale piller.

Hvad er Herpes Simplex Virus (HSV)?

Herpes på kønsdelene kaldes også Herpes Genitalis, som skyldes Herpes Simplex Virus 1 og 2 (HSV-1 og 2), som ofte smitter ved seksualaktivitet.

Sygdommen forårsager smertefuld sårdannelse på kønsdelene.

Man kan ikke kureres for HSV, men man er ikke i livsfare hvis man bliver smittet. Dog skal man som Herpes-smittet regne med at få ufarlige, men smitsomme udbrud resten af livet.

Hvordan smitter HSV?

HSV smitter ved seksuel kontakt og kan ligeledes overføres ved kys eller oralsex. Det smitter primært under et udbrud ved at overføres fra sår.

I enkelte tilfælde kan de smitte ved almindelig seksuel kontakt, hvor én af de seksuelle parter har virus ”latent” (dvs. har haft virus længe) i kroppen.

Symptomer på genital herpes

Ved en primærinfektion vil der ofte være mere almene symptomer som f.eks. feber, ømme muskler og hovedpine.

Hos mænd vil dette ledsages af smerter på penishovedet, mens det hos kvinder fører til smerter i skamlæberne. Ofte vil der være svie eller smerter ved vandladning.

Derudover vil der ofte opstå små blærer, som hurtigt brister og efterlader smertende sår på hhv. penishovedet eller skamlæber og livmoderhalsens ydre.

Der kan også forekomme læsioner i analregionen. Sker primærinfektionen i anus, kan den være meget smertefuld, specielt under afføring.

Ved udbrud er der i reglen 7-10 dages smitterisiko.

Hvordan ser et typisk HSV forløb ud?

Op til 1 uge efter smitte: De fleste vil være uden symptomer eller med uspecifikke symptomer.

Før udbrud: Immunforsvaret kan ikke kurere kroppen for HSV. Derfor får HSV ”lov” til at blive i kroppen ved at opholde sig i kroppens nerveceller - ofte de nerveceller der findes i ansigtet og bækkenet. Det er umuligt at forudsige hvornår der sker et udbrud, eller hvad der helt præcist giver anledning til, at HSV vælger at forårsage et udbrud her og nu.

Under et udbrud: Et normalt udbrud af Herpes varer et sted mellem 1-3 uger. I bedste tilfælde vil et udbrud være asymptomatisk. De symptomatiske tilfælde begynder med svie og smerter på udbrudsstedet.

Herefter dannes små blærer. Blærerne brister og danner et sår. Dette sår heler op efter en uges tid uden ardannelse. Sårene dannes i de regioner hvor vira har opholdt sig. Derfor dannes sårene ofte i læberne (labial HSV), omkring kønsorganerne (genital HSV) eller endetarmen.

Efter et udbrud: Kroppen går i ro indtil man udsættes et nyt udbrud. De efterfølgende udbrud vil ofte være mindre alvorlige.

HSV under graviditeten

Hvis du har et udbrud af herpes sent i graviditeten eller op til fødslen, vil lægen følge sygdomsforløbet. I yderste konsekvens vil barnet blive taget ved kejsersnit.

Hvordan diagnosticeres HSV?

Der tages en prøve fra ét af de herpes-sår der dannes. Ofte er udbruddene ikke af større betydning, hvorfor behandling ofte ikke ydes.

Hvordan behandles HSV?

Sygdommen kan ikke kureres, men udbruddene kan dæmpes og afkortes med tabletter indeholdende det virushæmmende middel aciclovir eller lignende præparater, som fås på recept.

For at opnå effekt er det vigtigt at starte denne behandling så hurtigt som muligt ved begyndende symptomer. Nogle kan desuden have glæde af lokalbedøvende gel under udbrud.

Under et udbrud kan man forkorte sygdomslængden og undertrykke HSV ved at give antivirale piller (Aciclovir, Famciclovir eller Valaclovir), typisk i 5 dage.

Sådan kan du forebygge HSV hos dig selv og andre

Den bedste anbefaling er sikker sex: altså sex med kondom, femidom eller slikkelap. Særligt under et udbrud vil man gøre sig selv eller en partner en kæmpe tjeneste.

Desuden kan det anbefales at holde områder i udbrud rent og vaske hænder grundigt efter berøring af blærer og sår.

Artiklen er oprindeligt skrevet af centerleder Suzanne Bjerregaard og underviser Jacob Jensen fra Center for Sex og Sundhed d. 9.7. 2007, og opdateret af BS.c.Med. Armin Sommer d. 11.12. 2017.