Smerter ved samleje (dyspareuni)

Dato: Revideret 20. oktober 2017 - første publicering 14. oktober 2003

Smerter ved samleje

Smerter ved samleje forekommer på et eller andet tidspunkt i de fleste kvinders liv. Hos mænd er smerter ved samlejet usædvanlige. Årsagen er som regel af fysisk natur hos mænd, mens den hos kvinder ofte er psykisk.

Samlejesmerter hos kvinder

Ved samlejesmerter hos kvinder skelner man mellem to hovedtyper af smerter:

  • Smertefuldt samleje (dyspareuni): vedvarende eller tilbagevendende smerte ved forsøg på samleje.
  • Vaginisme: vedvarende problemer med indtrængning trods et ønske om sex.

Smerter ved samleje kan være en primær tilstand, dvs. at der altid har været smerte ved seksuel aktivitet, ved en sekundær tilstand har kvinden tidligere fungeret normalt seksuelt.

Derudover skelner man mellem tre hovedtyper af smertetilstande:

  • Overfladiske smerter i skridtet.
  • Smerter i skeden.
  • Dybe smerter ved samleje.

Overfladiske smerter

De overfladiske samlejesmerter opleves som en irritation eller svien i skeden eller kønslæberne. Årsagen er oftest manglende seksuel stimulering, så skeden er for tør, og det gør ondt når penis føres ind.

Læs også: Den svingende lyst

En anden, usædvanlig årsag til samlejesmerter hos kvinden er vaginisme (en psykisk reaktion, hvor kvinden forbinder seksuel aktivitet med smerte og frygt), der ofte medfører smertefulde kramper i skedens muskulatur.

Smerterne udløses ved berøring af skedens slimhinde. Skedekrampen besværliggør eller umuliggør samleje, gynækologiske undersøgelser samt brugen af tamponer.

Organiske smerter

Af organiske årsager til den overfladiske type af samlejesmerter kan nævnes herpes på kønsorganerne, candidainfektion i skeden eller allergi over for et kemisk produkt inden for intimhygiejne eller et sæddræbende middel.

Den dybe type af samlejesmerter er mere ualmindelig end de overfladiske og opleves som om penis berører et ømt punkt inde i maven.

Sygdomme som kan føre til denne type samlejesmerter, er betændelse i æggelederne, graviditet uden for livmoderen, endometriose, cyster i æggestokkene og tumorer.

Sygdomme som påvirker urinvejene såsom blærebetændelse, klamydia og cystocele (som medfører at urinblæren har løsnet sig fra sin plads og faldet ned over urinrøret), kan forårsage ubehag ved såvel forspillet som under samlejet.

Ledbetændelse eller langvarige smerter i ryggens nederste del kan også give smerter ved samlejet.

Dette kan lindres ved at tage smertestillende piller en time før samlejet og ved ændring af samlejestilling.

Samlejesmerter hos mænd

Smerter ved samleje er ualmindelige hos mænd og er almindeligvis lokaliseret i penis.

De kan forårsages af en infektion eller irritation i kønsorganerne, f.eks. ved herpes på kønsorganerne eller af allergiske reaktioner.

Visse sæddræbende midler kan medføre en brændende smerte på huden af penis. Infektioner i prostata, urinrøret eller testiklerne kan give smerter ved samlejet.

Cancer på penis eller i testiklerne kan give smerter ligesom ledbetændelse i den nederste del af ryggen. Samlejesmerter hos mænd kan også skyldes forhudsforsnævring.

Hvis det gør ondt at gennemføre et samleje, skal man opsøge en læge.