Præventionsformer

Dato: Revideret 9. august 2017 - første publicering 8. februar 2005
præventionsformer

Der findes mange præventionsformer til at beskytte sig med (prævention). Men det er ikke alle metoder der beskytter lige godt og det er langt fra alle metoder der beskytter mod sygdomme.

Kondom

Man kan købe kondomer i forskellige størrelser. Det er vigtigt at bruge et kondom, som passer i størrelsen. Et kondom passer i størrelsen, når det er rullet helt ned til roden af penis og sidder tæt om penis uden at stramme. Ved brug af kondom forhindres graviditet og smitte med seksuelt overførbare sygdomme. kondomer kan købes på apoteket.


Femidom

Femidomet fungerer som et kondom i form af et cremebehandlet engangshylster af latex med en ring i hver ende. Femidomet er specielt designet så det passer til alle kvinder, uanset hvilken størrelse skeden har. Det forhindrer sæden i at komme ind i skeden og forhindrer på den måde graviditet og smitte med seksuelt overførbare sygdomme. Femindom kan købes på de fleste apoteker.

P-piller

P-piller indeholder hormoner (østrogen og gestagen), som forhindrer den månedlige ægløsning, og påvirker slimhinden i livmoderen på en sådan måde, at et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og udvikle sig. P-piller er en meget sikker præventionsform og de er 99,5 % sikre, hvis de tages rigtigt.

P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme, så hvis man har skiftende partnere, bør der også anvendes kondom. P-piller fås på recept hos lægen.


Mini-piller

Mini-piller indeholder kun en lille mængde af et hormon (gestagen). Og fungerer ellers på samme måde som P-piller.

P-ring

En P-ring fungerer ligesom P-piller, ved at den indeholder hormoner der udskilles til blodbanen, og dermed forhindrer ægløsning. Den fungerer som en ring af gummi, man sætter op i skeden. Metoden er 99% sikker, hvis man altså bruger den rigtigt. P-ringen indeholder sammenlagt mindre hormon end P-piller, P-ringen kan ikke falde ud eller forsvinde ind i skeden.

P-ringen beskytter ikke mod kønssygdomme, så hvis man har skiftende partnere, bør der også anvendes kondom. P-ringen fås på recept hos din læge.


P-stav

En p-stav er en langtidsvirkende præventionsmetode. Det er en lille tynd stav der indsættes lige under huden på indersiden af overarmen. Den afgiver hele tiden en lille mængde, at et enkelt hormon (gestagen), som forhindrer ægløsningen. Hormonet påvirker også slimen i livmoderhalsen, så sædcellerne ikke kan trænge ind i livmoderen. En p-stav kan sidde i tre år og beskytter mod graviditet med næsten 100% sikkerhed.

P-staven beskytter ikke mod kønssygdomme, så hvis man har skiftende partnere, bør der også anvendes kondom. Du skal tale med din læge om mulighederne for at få indsat en p-stav.

P-plaster

P-plastret indeholder, ligesom P-piller, hormonerne østrogen og gestagen, og beskytter mod graviditet på samme måde. P-plastret er et tyndt, beigefarvet plaster, som sættes fast på huden. P-plastret afgiver lidt mindre hormondoser end P-piller.

P-plastret beskytter ikke mod kønssygdomme, så hvis man har skiftende partnere, bør der også anvendes kondom. P-plasteret fås på recept hos din læge

P-sprøjte

P-sprøjte (Depo-Provera) har meget høj sikkerhed, men også flere ulemper. En af ulemperne er, at menstruationerne som er vigtigt for kvindens krop, forsvinder. En anden ulempe er, at kvindens hormonniveau kommer til at svinge temmelig meget, for i tiden lige efter indsprøjtningen er niveauet meget højt, mens det falder med tiden. Det når at blive lavt lige inden næste indsprøjtning. En tredje ulempe er at nogen kvinder får øget hårvækst og en dybere stemme.

P-sprøjte bruges kun i få tilfælde, hvor lægen skønner, at almindelig tablet-behandling ikke kan gennemføres.

Pessar

Pessaret er en lille gummiskål med en blød metalring rundt i kanten. Pessaret skal altid smøres med pessarcreme (sæddræbende creme egnet til pessar), før det sættes op i skeden, hvor det dækker for livmoderhalsen og forhindrer sædcellerne i at trænge ind til ægget. pessar og creme sættes op før et samleje. pessar er 97 % sikkert i forhold til graviditet, hvis det anvendes korrekt.

Pessar beskytter ikke mod kønssygdomme, så hvis man har skiftende partnere, bør der også anvendes kondom. Man skal have taget mål til et pessar, så man får den rette størrelse, dette sker hos lægen, eller på en præventionsklinik.

Spiral

Spiralen er lavet af plast og har form som et T eller en hestesko. Nogle spiraler har en kobbertråd viklet om sig. Andre har en lille beholder, som indeholder et hormon, der øger sikkerheden. De hedder hhv. kobberspiral og hormonspiral.

Det er imidlertid ikke alle kvinder, som spiralen er egnet til. Den er bedst egnet til kvinder, der har født. spiral er ca. 98 % sikkert i forhold til graviditet. pessar beskytter ikke mod kønssygdomme, så hvis man har skiftende partnere, bør der også anvendes kondom. Ønskes spiral, skal man kontakte sin læge eller en præventionsklinik.

Minispiral

Minispiralen er en lille T-formet hormonspiral, der sættes op i livmoderen. Den er mindre end en almindelig hormonspiral og er derfor også egnet til kvinder, der ikke har født. Minispiralen indeholder en fjerdedel af den mængde hormon, som findes i en almindelig hormon spiral.

Ønskes minispiral, skal man kontakte sin læge eller en præventionsklinik.