HIV og AIDS

Dato: Revideret 25. juli 2017 - første publicering 7. februar 2005
HIV og AIDS

HIV er en virus, der ubehandlet kan føre til AIDS – en tilstand hvor immunforsvaret er yderst medtaget. Ved AIDS kan forholdsvis almindelige sygdomme give sværere symptomer end hos personer med et fungerende immunsforsvar. Behandling af HIV kan IKKE kurere en patient, men derimod give en rimelig livskvalitet.

Hvad er HIV?

HIV er et virus, som ødelægger vores immunforsvar, dvs. kroppens evne til at beskytte sig mod angreb af alle mulige "harmløse" sygdomme, fx lungebetændelse og influenza.

Der er endnu ikke fundet en vaccine, der kan modvirke smitten med HIV, men man arbejder intenst på sagen. Har man først HIV-virus i kroppen, kan man - ligesom med herpes - ikke slippe af med det. Men der kan godt gå mange år, før sygdommen viser sig. Når det sker, siger man, at man har sygdommen AIDS.

Hvordan ser HIV og AIDS ud?

I nogle få tilfælde kan man få feber og udslæt kort tid efter smitten ("akut HIV"), men som regel mærker man ikke, at man er blevet smittet.

Der skal en HIV-test til, i form af en blodprøve, for at påvise smitten. Prøven kan man få foretaget hos sin læge eller på sygehuset.

Hvordan smitter HIV?

HIV smitter ved at virus kommer ind i blodet, enten via blod eller via sæd/skedevæske - altså ved samleje.

Ved analsex uden kondom er risikoen særlig stor, da der let opstår små rifter i endetarmen. Udover at smitte ved seksuel kontakt kan man som narkoman blive smittet ved at dele beskidte nåle med andre.

Hvis en gravid kvinde er HIV-smittet, er der også risiko for, at hun giver smitten videre til sit barn.

HIV smitter ikke ved at spise af det samme æble, drikke af samme glas, svømme eller bade sammen. Og det er helt okay at kærtegne og kysse hinanden så meget og så vildt, man vil.

Derimod er det ikke sikker sex at slikke en kvindes eller en mands kønsorgan uden beskyttelse i form af kondom, slikkelap eller lignende.

Hvordan beskytter man sig mod AIDS?

Du beskytter dig bedst mod AIDS med kondom, slikkelap eller lignende.

Hvordan behandler man AIDS?

Lægerne kan give medicin, der gør at man lever længere end ellers, men sygdommen er på langt sigt dødelig.

Hvor udbredt er AIDS?

AIDS er langt fra så udbredt som fx klamydia og kønsvorter, så chancen for at blive smittet er ikke særlig stor. I Danmark smittes der færre end én person om dagen, og kun forsvindende få er teenagere.

Men til forskel fra klamydia og kønsvorter er AIDS en dødelig sygdom, så derfor er det uklogt at tage chancer.

Beskyt dig med kondom - så er du sikret mod alle kønssygdomme på én gang. Medmindre du da har lyst til at spille russisk roulette med dit eget - og andres - liv!

Artiklen er oprindeligt skrevet af Sexolog Gerd Winther, læge og seksualitetsforsker Christian Graugaard og kommunikationskonsulent Jesper Madsen d. 7.2. 2005.