HIV og AIDS - Hvad er det?

Dato: Revideret 20. november 2017 - første publicering 7. februar 2005
HIV og AIDS

HIV er en virus, der ubehandlet kan føre til AIDS – en tilstand hvor immunforsvaret er yderst medtaget. Ved AIDS kan forholdsvis almindelige sygdomme give sværere symptomer end hos personer med et fungerende immunsforsvar.

Hvad er HIV?

HIV er et virus, som ødelægger immunforsvaret, dvs. kroppens evne til at beskytte sig mod angreb af alle mulige "harmløse" sygdomme, fx lungebetændelse og influenza.

Der er endnu ikke fundet en vaccine, der kan modvirke smitten med HIV, men man arbejder intenst på sagen. Har man først HIV-virus i kroppen, kan man - ligesom med herpes - ikke slippe af med det. Men der kan godt gå mange år, før sygdommen viser sig. Når det sker, siger man, at man har sygdommen AIDS.

En HIV infektion skyldes smitte med human immundefekt virus, der er årsag til AIDS.

Hvordan ser HIV og AIDS ud?

I nogle få tilfælde kan man få symptomer såsom feber og udslæt kort tid efter smitten ("akut HIV"), men som regel mærker man ikke, at man er blevet smittet.

Imidlertid er infektionen kronisk og efter gennemsnitlig 10 år (fra 2 til over 20 år) er immunsystemet så svækket af den kroniske HIV infektion, at personen bliver mere modtagelig for andre infektioner. Disse kan vise sig som træthed, vægttab, feber og hyppige luftvejsinfektioner og mave-tarminfektioner.

Nogle af disse tilstande fører til diagnosen AIDS.

Der skal en HIV-test til, i form af en blodprøve, for at påvise smitten. Prøven kan man få foretaget hos sin læge eller på sygehuset.

Hvordan smitter HIV?

HIV smitter ved at virus kommer ind i blodet, enten via blod eller via sæd/skedevæske - altså ved samleje - hvorefter HIV findes i blodet hos den smittede.

Ved analsex uden kondom er risikoen særlig stor, da der let opstår små rifter i endetarmen. Udover at smitte ved seksuel kontakt kan man som narkoman blive smittet ved at dele beskidte nåle med andre.

Hvis en gravid kvinde er HIV-smittet, er der også risiko for, at hun giver smitten videre til sit barn. Ved anti-viral medicinsk behandling af den gravide nedsættes risikoen for HIV-smitte af barnet fra ca. 20% (uden behandling) til under 2%.

Risikoen for HIV-smitte ved blodtransfusion i Danmark er én ud af 2 mio. transfusioner.

Infektionen er kronisk, og en smittet person vil have virus i blodet resten af sit liv. Antallet af HIV smittede mennesker er meget forskelligt i forskellige områder af verden.

Den højeste forekomst findes i det centrale og sydlige Afrika, hvor op til 30% er HIV-positive. De laveste forekomster findes i Nordeuropa, fx i Danmark, hvor ca. 0,1% af befolkningen er smittet med sygdommen. 

HIV smitter ikke ved at spise af det samme æble, drikke af samme glas, svømme eller bade sammen. Og det er helt okay at kærtegne og kysse hinanden så meget og så vildt, man vil. Derimod er det ikke sikker sex at slikke en kvindes eller en mands kønsorgan uden beskyttelse i form af kondom, slikkelap eller lignende.

Symptomer på HIV

Efter man er blevet smittet med HIV kan der ca. 1-4 uger efter man er smittet optræde følgende symptomer i halvdelen af tilfældene:

 • Feber og halsbetændelse samt influenza lignende smerter i led og muskler.
 • Hævede lymfeknuder ved halsen, armhulen og lysken.
 • Hududslæt.
 • Hjernehindebetændelse med hovedpine og nakkestivhed.

Efter denne fase går man over i en kronisk tilstand, hvor man ikke oplever nogen symptomer. Dog udvikles sygdommen kraftigt inde i kroppen, da virus deler sig og ødelægger immunforsvaret.


Symptomer på AIDS

Når man begynder at udvikle tegn på infektions- og kræftsygdomme efter den kroniske fase, kan man tale om symptomer på AIDS.

Der findes et stort antal af sygdomme, som er karakteristiske for AIDS, og her skal der bl.a. nævnes følgende sygdomme, samt de tilhørende symptomer, hvoraf de sygdomme skrevet i kursiv er definitoriske for AIDS:

 • Feber og en følelse af utilpashed.
 • Infektion med Herpes zoster som giver rødt og brændende udslæt langs ribbenene.
 • Kaposis sarkom som er cancervækst fra blodkar pga. en type herpes virus. Dette viser sig som lilla-brune pletter i huden og ses hyppig i ansigtet.
 • Pneumocystisk carinii som er en form for lungebetændelse. Der er smerter ved vejrtækning og tør hoste.
 • Infektioner med svamp i munden og halsen. Der ses smerter ved synkning.
 • Maligne lymfomer (se Non-hodgkin lymfom) giver hævede uømme lymfeknuder, vægttab, nattesved og træthed.
 • Hjernehindbetændelse ses ved smitte med kryptokokker (svampeart). Der ses hovedpine og nakkestivhed.

Hvordan beskytter man sig mod HIV/AIDS?

Du beskytter dig bedst mod AIDS med kondom, slikkelap eller lignende.

Hvordan behandler man HIV/AIDS?

Lægerne kan give medicin, der gør at man lever længere end ellers, men sygdommen er på langt sigt dødelig.

Diagnosen stilles ved påvisning af antistoffer mod HIV i en blodprøve, der bliver positiv ca. 4 uger efter smitte og forbliver positiv derefter. Det anbefales, at man først får lavet en test efter 12 uger for ikke at få falsk svar. Det er også muligt at påvise HIV direkte i en blodprøve med en antigen test eller en genteknologisk test (PCR).

En lang række antivirale stoffer kan hæmme formeringen af HIV hos mennesker, og dermed forsinke udviklingen af AIDS. I dag anvendes en kombination af 3 eller flere antivirale midler.

Behandlingen er en specialistopgave for landets infektionsmedicinske afdelinger. Ca. 2000 HIV-smittede er i behandling i Danmark. Problemerne med behandlingen er, at virus efterhånden udvikler resistens mod de forskellige midler og bivirkningerne, der kan blive alvorlige.

Hvis man ved, man er blevet udsat for HIV kan man tilbydes en pep behandling. Dette er en behandling med kombinationsbehandling. En sådan behandling nedsætter risiko for smitte, men er ikke nogen garanti. Pep skal iværksættes inden for de første 24 timer efter smitte.

Hvor udbredt er HIV/AIDS?

AIDS er langt fra så udbredt som fx klamydia og kønsvorter, så chancen for at blive smittet er ikke særlig stor. I Danmark smittes der færre end én person om dagen, og kun forsvindende få er teenagere.

Men til forskel fra klamydia og kønsvorter er AIDS en dødelig sygdom, så derfor er det uklogt at tage chancer.

Beskyt dig med kondom - så er du sikret mod alle kønssygdomme på én gang. Medmindre du da har lyst til at spille russisk roulette med dit eget - og andres - liv!

Artiklen er oprindeligt skrevet af Sexolog Gerd Winther, læge og seksualitetsforsker Christian Graugaard og kommunikationskonsulent Jesper Madsen d. 7.2. 2005.