Plastikkirurgi

Dato: Revideret 8. august 2005 - første publicering 14. oktober 2003
Plastikkirurgi

Plastikkirurgi udføres for at genskabe normale forhold i en legemsdel, som har være udsat for ydre skader, f.eks. en forbrænding, eller for at rette op på medfødte misdannelser, f.eks. en spaltet læbe. Plastik-operationer medfører ofte at man transplanterer hud på egen krop, og indgrebet kan også omfatte underliggende muskler og knogler. Operationer af denne type kan også være rent kosmetiske for at forbedre patientens udseende.

 

Hudtransplantation

Et sår efter en brandskade, trafikskade eller efter visse operationer kræver ofte at man udfører en plastikoperation for at hindre dannelsen af grimme, skæmmende ar. Man dækker da såret med et delhuds-transplantat fra patientens egen krop. Denne type transplantation giver ingen problemer med afstødning, da kroppens immunforsvar ikke angriber transplantatet (se Transplantationer ).

En metode ved hudtransplantationer er den såkaldte frie overførsel. Man tager rask hud fra låret eller ryggen. Med et specielt apparat skærer man en flage, der omfatter overhuden og et meget tyndt lag af læderhuden.

Transplantatet lægges over såret eller brandskaden og gror fast i løbet af en uge eller ti dage. Stedet hvor man har taget huden dækkes i løbet af 1-3 uger af ny hud som vokser op fra det lag af læderhuden som blev siddende.

I ansigtet og på hænderne anvender man også et såkaldt fuldhudstransplantat, som er tykkere. Da stedet hvor man tager huden i dette tilfælde selv vil kræve en transplantation, hvis man ikke kan sy det sammen, er brugen begrænset.

Fri overføring kræver en god blodforsyning i vævene under transplantatet for at det skal gro fast. Da det ikke er forbundet med stedet, hvor det er taget, må det klare sig selv til der vokser nye blodkar ind i det. Hvis disse krav ikke opfyldes, dør den transplanterede hud og afstødes. I disse tilfælde er det sikrere af benytte en såkaldt stilket overføring. Ved denne afbryder man ikke forbindelsen mellem transplantatet og stedet hvor det er taget, men bevarer forbindelsen gennem en stilk som sørger for blodforsyningen til transplantatet, indtil det er vokset fast, og blodkarrene fra det nye område er vokset ind i det. Stilket overføring foretages ofte i flere etaper.

Man kan således tage hud fra f.eks. maven og lade stilken vokse fast på en arm. Derefter afbryder man forbindelsen til mavehuden og fæster stilkens frie ende over en skade f.eks. i ansigtet. Når stilken er groet fast på ny, afbrydes forbindelsen med armen. Man kan ved hjælp af mikrokirurgisk teknik overskære blodårer og derefter forbinde dem med blodårer, der ligger nærmere det skadede område.
 


Kosmetiske operationer


Plastikoperationer af kosmetiske grunde bliver stadig mere almindelige. Mange mennesker får foretaget ansigtsløftninger (operationer der fjernet rynket hud på halsen og i ansigtet), får slebet skæmmende ar bort, opereret øjenlåg eller rettet udstående ører, indsunken hage eller en skæmmende næse (såkaldt rhinoplastik). Det er også almindeligt med operationer for at få forandret for store eller for små bryster.

Sygesikringen giver normalt ikke tilskud til kosmetiske operationer udelukkende af æstetiske grunde. Det er derimod almindeligt at foretage brystgenskabende operationer efter canceroperationer, eller brystformindskende operationer på grund af ondt i ryggen. Ved brystgenskabende operationer anvender man ofte patientens egne muskler og fedtvæv som materiale. Man har tidligere anvendt et silikoneimplantat. Men da der er noteret et stigende antal bivirkninger med lækkende silikone, anvendes nu i større udstrækning et implantat med saltvand.

De fleste af disse indgreb kræver et par dages indlæggelse, og med undtagelse af ansigtsløftninger, som virker mellem to og ti år, har de blivende virkning, og de efterlader kun meget ubetydelige ar.

Selv om de ovenstående operationer ikke er farlige, er de forbundet med en vis risiko. Somme tider har patienten det dårligere efter operationen. I sjældne tilfælde optræder livsfarlige komplikationer. Fedtsugning (en metode, der går ud på at man suger et fedtoverskud ud fra under huden) kan føre til stort blodtab og andre komplikationer.

En dygtig plastikkirurg bør kunne bedømme om patientens forventninger er rimelige. Når man planlægger en plastikoperation er det vigtigt at man ved, at den ikke altid fører til, at ens problemer forsvinder. Det kan i visse tilfælde være en god idé at tage en samtale med en psykolog eller en psykiater, inden man bestemmer sig for operation.