Øjenbunden og øjenhulen

Dato: Revideret 30. juli 2007 - første publicering 14. oktober 2003

Øjenbunden og øjenhulen

Øjenbunden kaldes også øjenæblet, og har samme konsistens som en vandmand. Selve øjenhulen er den fordybning, der sidder i kraniet og beskytter øjet.

Hvad er øjenbunden?

Med øjenbunden menes det inderste af øjenæblet. I midten af øjet findes glaslegemet, der udfylder det meste af øjet.

Det er en fuldstændig gennemsigtig gele-agtig masse, der skal sørge for, at øjet opretholder sin runde form.

Konsistensen af glaslegemet minder meget om en vandmand. Med alderen undergår glaslegemet nogle forandringer, der gør, at det falder mere sammen. Der opstår da fluer i synsfeltet, fordi der kommer små væskefyldte hulrum i glaslegemet, som ikke er lige så gennemskinnelige som geleen.


Hvad er nethinden?

Den vigtigste del af øjenbunden er nethinden. Nethindens opgave er at omdanne lys til nerveimpulser, som hjernen kan omsætte til billeder. Det er altså den del af øjet vi ser med.

Nethinden sidder fast på indersiden af øjenæblet i den del, som lyset rammes af. Det vil sige den bagerste 3/4 af øjet. I nethinden findes ca. 120 millioner fotoreceptorer.

Disse receptorer opfanger lyset, der kommer ind i øjet og sender signal til hjernen om, hvilken slags lys, det er. Der findes to slags fotoreceptorer, tappe og stave. Tappene er ansvarlige for det skarpe syn og farvesynet, mens stavene er ansvarlige for nattesyn.

Der er særligt specialiserede områder i nethinden, som man kan se, når man kigger ind på nethinden med et særligt instrument (et oftalmoskop).

Ca. i midten af nethinden findes den gule plet, hvor det skarpeste syn kan dannes. Der er ingen blodkar og heller ingen stave i dette område, kun tappe. Når man ser lige frem, rammer lyset ind på den gule plet. Dette er grunden til, at vi retter øjet lige mod det, vi gerne vil se tydeligt.

Selvom vi godt kan se mere perifert i synsfeltet, er synet her ikke særlig skarpt. Man kan f.eks. kun læse med det centrale synsfelt.

Til gengæld er der flest stave i det perifere synsfelt, hvorfor nattesynet er bedst her. Det er derfor, man i mørke (f.eks. på en stjernehimmel) kan opleve at se noget ”ud ad øjenkrogen”, som man ikke kan se når man flytter synsfeltet hen på det.

Lidt længere ind mod næsen findes papillen, som er det sted, hvor synsnerven og blodårerne til nethinden løber ind i øjet bagfra. Papillen ses som et blegere lyserødt område, hvorfra en masse blodårer stråler ud i alle retninger.

Blodårerne spredes som grene på et træ udover det meste af nethinden. Der findes hverken tappe eller stave i papillen, hvorfor dette område udgør øjets blinde plet.

Hvad er øjenhulen?

Øjenhulen er en pæreformet fordybning i kraniet. I den forreste og bredeste del af pæren ligger selve øjet.

Kun den forreste tredjedel af øjet kan ses udefra, resten ligger skjult og beskyttet i øjenhulen. I øjenhulen ligger der desuden seks muskler, der er ansvarlige for at bevæge øjet. Øjenmusklerne fæstnes til senehinden på øjet og er arrangeret sådan, at øjet kan bevæges i alle retninger.

Hvis øjets muskler ikke arbejder rigtigt sammen, vil man være Skeløjet og kan se dobbelt, fordi de to øjne ser to forskellige billeder. De to øjnes akser skal være helt parallelle, for at der dannes det samme billede fra begge øjne. I øjenhulen findes desuden nerver, blodårer, fedtvæv og en del af tåreapparatet.

Øjenhulen tjener til at beskytte øjet og er samtidig det faste fundament, der er nødvendig for, at øjets muskler kan udøve deres træk på øjet.

Ved slag mod øjet kan særligt bunden eller den midterste væg i øjenhulen gå i stykker, da knoglen her er meget tynd. Dette kaldes en blow out-fraktur, og symptomerne på dette vil være, at øjet sidder længere inde i øjenhulen end vanligt, og øjet kan ikke bevæges i alle retninger, fordi en eller flere af øjenmusklerne er kommet i klemme.

Øjet kan også presses frem i øjenhulen og give udstående øjne ved forskellige sygdomme, hvor det øvrige væv i øjenhulen hæver op og fortykkes. Dette kaldes eksoftalmus og ses bl.a. ved Forhøjet aktivitet i skjoldbruskkirtlen eller ved en tumor eller byld, der sidder bag øjet.