Symptomer på Brydningsfejl

Dato: Revideret 29. oktober 2014 - første publicering 28. august 2006
Symptomer på Brydningsfejl

Find information om Brydningsfejl. Læs om nærsynethed. Læs om langsynethed. Læs om laserbehandling. Læs om behandling. Læs om symptomer.


Når lysets stråler rammer øjet, brydes de. Brydning betyder ændring af lyset retning. Når lyset brydes i øjet vil det sige, at strålerne samles. Det er primært hornhinden og linsen, der bryder strålerne på grund af deres struktur og buede form. De samler altså strålerne i en vis vinkel. Dette betyder, at strålerne i et bestemt punkt bagerst i øjet alle vil mødes og herefter krydse hinanden. I det punkt, hvor alle strålerne mødes, står billedet helt skarpt.

Dette punkt, hvor alle strålerne mødes, skal ramme nethinden, for at man ser ting klart og tydeligt. Da brydningens vinkel som sagt er fastlagt, kræver dette, at nethinden ligger det samme antal millimeter bag ved hornhinden, som strålernes samlingspunkt. Dette er tilfældet i det "perfekte øje" men er meget sjældent tilfældet i virkeligheden. I virkeligheden er øjet oftest for langt ( nærsynethed ) eller for kort ( Langsynethed ), hvilket vil gøre, at strålernes samlingspunkt er enten foran eller bag ved nethinden. Billedet vil derfor blive uskarpt og sløret, idet strålerne breder sig over et større område på nethinden.
  
Der er fire almindelige brydningsfejl. Nærsynethed og Langsynethed handler oftest om øjets længde. Gammelmandssyn (presbyopi) er en med alderen tiltagende vanskellighed ved at fokusere i korte afstande. Dette skyldes dog ikke øjets længde, men derimod en ufleksibel linse. Bygningsfejl (astigmatisme) skyldes som regel, at hornhinden er oval i stedet for rund, og strålerne derfor ikke brydes jævnt over det hele. Hermed skabes et lidt udflydende billede, som ved nær- og Langsynethed.

Hver enkelt brydningsfejl er beskrevet under henholdsvis nærsynethed, Langsynethed, Bygningsfejl  og Gammelmandssyn.

Denne artikel blev først publiceret i 2007 på Sundhedsguiden.dk forfattet af Læge Signe Modvig. Opdateret og redigeret af Speciallæge i Øjensygdomme Peter Vangsted den 29/10 - 2014 - Cheflæge på City-Eye-Clinic i København.