Fakta om natlig vandladning (Nykturi)

|
Kilde: Kontinensforeningen
Dato: Revideret 12. marts 2018 - første publicering 10. februar 2009
Fakta om natlig vandladning (Nykturi)

Hvis du vågner om natten, fordi du skal tisse, lider du pr. definition af natlig vandladning, også kaldet nykturi. Behandlingen varierer efter årsag, hvilket betyder, at det kan bestå af mindre væskeindtag om aftenen til medicinsk behandling.

Natlig vandladning (nykteri) er et folkesundhedsproblem

Mennesket har brug for søvn, som er nødvendigt for ens velbefindende og funktion om dagen. Men hvis søvnen afbrydes én eller flere gange, fordi man skal op om natten for at tisse, kommer det til at gå ud over livskvaliteten.

Mangel på ubrudt søvn kan også medføre adskillige medicinske-, neurologiske- og psykiske lidelser.

Hvis man vågner om natten, fordi man skal op og tisse, har man pr. definition natlig vandladning - antallet af natlige vandladninger er uden betydning for definitionen. Til gengæld er natlig vandladning så hyppigt, at man kan tale om tilstanden som et folkesundhedsproblem.

Hyppigheden af natlige vandladninger stiger med alderen, og derfor anses de også som en normal del af, at man bliver ældre - hvorfor at tilstanden måske også har været et stærkt undervurderet problem i lang tid.

Mange oplever en dårligere og dårligere livskvalitet jo flere gange, de skal op om natten for at tisse.

Natlig vandladning er en af de hyppigste årsager til, at man vågner om natten, men der er store gevinster at hente, hvis tilstanden helbredes eller bedres.

Læs også: Natlig vandladning hos ældre.


Årsager til natlig vandladning

Der er mange årsager til, at man skal op og tisse om natten. Blandt årsagerne er:

  • Du drikker for meget om aftenen, inden du skal i seng. Hvis du lider at nykteri, kan det måske hjælpe, hvis du tænker på, at det, du drikker efter klokken 18, skal du af med om natten.
  • Du har dårligt hjerte, og det kan medføre, at du ophober væske (ødemer) i kroppen. Denne væske udskilles gennem nyrerne, når man lægger sig for at sove. Blæren fyldes, og man vågner, fordi man skal tisse.
  • Du har en "overaktiv" blære, der betyder, at blæren ikke kan rumme så meget urin, som hos raske personer, hvorfor du kan have en større vandladningstrang - også om natten.
  • Du lider af natlig polyuri, som betyder, at du danner for meget urin om natten.  
  • Du har nedsat produktion af hormonet vasopressin, som falder med alderen. Derfor producerer ældre mennesker forholdsvis mere urin om natten end om dagen.

Det nytter at gøre noget!

Flere undersøgelser har vist, at man kan forebygge vandladningsproblemer med få og enkle midler, f.eks. bækkenbundstræning, ændrede drikke- og vandladningsvaner eller medicin.

Omkring 60-70 % kan enten få mindsket eller helt slippe af med deres vandladningsproblemer.

En undersøgelse foretaget af fysioterapeut Laila Ravnkilde Marlet tyder på, at bækkenbundstræning og blæretræning kan være med til at nedsætte antallet af natlige toiletbesøg - tilsyneladende uden øget brug af medicin.

Læs også: Blæretræning - Sådan gør du.


Hvor ofte forekommer natlig vandladning?

Natlig vandladning er lige hyppig hos både mænd og kvinder. Undersøgelser viser, at ca. 50 % af personer over 50 år har natlig vandladning, men at kun ca. 30 % søger læge for problemet.

Som nævnt tidligere, stiger problemet med alderen, hvorfor det menes, at ca. 90 % af alle 85-årige har natlige vandladninger.

Hvad gør blæren?

Blæren opsamler den urin, som dannes i nyrerne. Normalt er mængden af urin, der dannes om natten, mindre end den, man danner om dagen.

Men hos nogle mennesker fungerer denne mekanisme ikke rigtig - denne tilstand kaldes natlig polyuri, hvor man danner for meget urin om natten. Hvor meget urin, der skal dannes, før man taler om natlig polyuri, afhænger af alderen.

Under normale omstændigheder er blæren stor nok til at rumme den mængde urin, som dannes i løbet af natten - det drejer sig typisk om 1/2 liter.

Yngre personer kan ofte uden problemer rumme denne mængde urin, hvorfor de kan sove igennem uden behov for at lade vandet i løbet af natten. Undtaget herfra er særlige situationer, såsom hvis du drikker store mængder væske, umiddelbart inden du går i seng, eller hvis du har drukket alkohol.

Efter 40-50 års alderen begynder man at gå på toilettet en enkelt gang i løbet af natten. 


Behandling af natlig vandladning

Behandlingen af natlig vandladning afhænger naturligvis af årsagen til tilstanden. Hvis det viser sig, at man har et stort væskeindtag om aftenen i form af kaffe eller te, vil det være naturligt at nedsætte det.

Hvis årsagen til den natlige vandladning skyldes udskillelse af ødemer (væske i kroppen), kan man forebygge udskillelsen af væsken ved at lægge sig sidst på dagen. Eller man kan indtage lidt vanddrivende medicin sidst på eftermiddagen, så væsken er udskilt, inden man skal i seng.

Natlig urinproduktion kan behandles med:

  • Vanddrivende medicin, der indtages 4-6 timer før sengetid.
  • Syntetisk fremstillet vasopressinanalog (antidiuretisk hormon), som normaliserer den natlige urinproduktion.
  • Desmopressin, som er et effektivt stof mod øget urinproduktion.

Er der tegn på en overaktiv blære (hyppig vandladning døgnet rundt), kan der bruges et blæreafslappende præparat.