Spytsten (Sialolithiasis)

Forfatter: Læge, Signe Modvig
Dato: Revideret 7. marts 2018 - første publicering 6. august 2006
Spytsten (Sialolithiasis)

Spytsten dannes af salt, der udskilles fra spyttet. De dannes oftest i de spytkirtler, der ligger under tungen. En spytsten fjernes ved et enkelt kirurgisk indgreb, der udføres under lokalbedøvelse.

Definition og årsager til spytsten

Spytsten eller spytkirtelsten dannes af salt, der udskilles fra spyttet. En sådan sten kan helt eller delvist tilstoppe en spytgang, så spyttet, der udsondres i kirtlen, ikke kan tømmes i munden, men forbliver i spytkirtlen. Kirtlen bliver derfor udspændt af spyt.

Symptomet opstår især i forbindelse med måltider, hvor udsondringen af spyt er størst. Spytsten dannes oftest i de spytkirtler, der ligger under tungen, men sygdommen er ret usædvanlig.

Der er formentlig flere forskellige årsager til dannelsen af spytsten, bl.a. menes det, at en ændring i spyttets sammensætning og mængden af spytproduktionen spiller en rolle.

Lidelsen er mere almindelig hos midaldrende og ældre mennesker.


Symptomer på spytsten

Symptomer forværres typisk, når man spiser, eller når man tænker på mad. Det mest almindelige er at mærke smerter og hævelse på kinden eller under kæben. Hævelsen kan blive relativ stor, og bliver hurtigt synlig på kinden foran øret eller under kæberanden.

Alle symptomerne opstår på grund af, at spyttet ikke kan komme ud af spytkirtlen, fordi stenen blokerer helt eller delvist.

Tegn på infektion er feber og rød hud over kirtlen. Der kan måske også trykkes pus ud af udførselsgangen.

Forholdsregler

Der kan sætte sig spytsten i spytkirtlerne ved øret og i mundenFår man hævelser under hagen eller i underkæbens bagerste del, bør man søge læge og få det undersøgt.

Opstår hævelsen i forbindelse med måltider, er det et sikkert tegn på tilstopning af en spytgang. En røntgenundersøgelse kan give besked om årsagen.

Hvis man ikke er sikker, kan et sialogram (røntgenundersøgelse af spytkirtlen) afsløre stenen. I visse tilfælde kan man ved hjælp af CT-skanning - eller ultralydsundersøgelse stille diagnosen.


Behandling af spytsten

Behandlingen går ud på at fjerne stenen gennem udførselsgangen. Sidder spytstenen tæt på udgangen, kan lægen forsøge at manipulere stenen ud. Er dette ikke muligt, kan stenene fjernes ved en kikkertoperation (under lokalbedøvelse).

I visse tilfælde kan spytsten komme igen, og man kan da forebygge tendensen ved at forsøge at ændre kostvaner og dermed spyttets sammensætning.

En anden forholdsregel ved tilbagevendende spytsten er at lave en åbning i begyndelsen af spytgangen, så kirtlen kan tømmes direkte i munden og ikke gennem spytgangen.

I nogle tilfælde vælger man at fjerne hele spytkirtlen.