Organdonation

|
Kilde: Dansk Center for Organdonation
Dato: Revideret 1. marts 2018 - første publicering 14. oktober 2003
Organdonation

Ved at registrere dig som organdonor, vil nogle af dine organer blive transplanteret ved din død, mens du som levende kan donere en nyre.

Organdonation i Danmark

I Danmark har organdonation en stor opbakning i befolkningen - den seneste undersøgelse viser, at 87% af befolkningen er positive overfor organdonation. 

Siden 1960’erne har det været muligt at transplantere en nyre fra afdøde i Danmark, og efter indførelsen af hjernedødskriteriet i 1990 blev det muligt i Danmark også at transplantere hjerte, lever og lunger fra afdøde.

Det er som levende også muligt at donere én nyre til en nyresyg person.


Hvem er den typiske organdonor?

Den afdøde donor

  • De fleste donorer er døde af en hjerneblødning.
  • Iltmangel til hjernen som følge af f.eks. hjertestop og skader i hjernen efter ulykker er de næst hyppigste årsager til, at patienter hjernedør, og organdonation bliver en mulighed.

Den levende donor

  • Raske mennesker kan donere en nyre, mens de lever. Nyretransplantation fra levende donorer bliver mere og mere almindelig. Risikoen ved at donere en nyre er yderst minimal, og langtidsprognosen for modtageren er bedre end efter nyretransplantationen fra afdøde donorer. 

Hvordan fungerer organdonation?

Der kan ikke tages organer fra din afdøde krop uden din tilladelse. Men giver du tilladelser hertil kan det foregå på følgende måde:

  • din hjerne dør
  • du er lagt i respirator og får stillet diagnosen hjernedød
  • du eller din familie har sagt ja til organdonation

Sygdom og alder spiller ingen rolle ved organdonation. Lægerne er gode til at rense og anvende organer, og derfor er din livsstil, eventuelle sygdomme og din alder ingen hindring.


Hvilke organer kan doneres?

Alle vitale organer som hjerte, lunger, lever, nyre og bugspytkirtel kan doneres. Dertil kan der f.eks. også doneres både hornhinder og knogler.

Siden 2015 har man desuden transplanteret bugspytkirtlen sammen med en nyre. Denne transplantation hjælper nyresyge med sukkersyge tilbage til et liv uden dialyse og insulin.

I sjældne tilfælde kan man en levende også donere en del af leveren til en nær slægtning (fra voksen til barn). 

Vil du være organdonor?

Du kan tage stilling til organdonation på 3 forskellige måder:

  • Henvendelse hos Donorregistret
  • Donorkort (et kort du har på din person)
  • Mundtligt udtrykt til dine pårørende

Du kan registrere dig som organdonor her.