Medfødte fejl i fordøjelsesorganerne

Dato: 3. august 2006
Medfødte fejl i fordøjelsesorganerne

Der findes to typer misdannelser i fordøjelsesorganerne, atresi og stenose, som henholdsvis er en afbrydelse- eller en forsnævring af fordøjelseskanalen.

Næring før og efter fødslen

Igennem livet i moderens mave får fosteret næring fra moderens blod. Det er derfor vanskeligt at se, om barnet har misdannelser i fordøjelseskanalen før fødslen.

Efter fødslen, hvor fordøjelsesorganerne aktiveres, kan misdannelser med indflydelse på funktionen komme tydeligt til udtryk.


Misdannelsestyper i fordøjelsesorganerne

Fordøjelseskanalen rammes hovedsagelig af to typer misdannelser: Atresi og stenose.forskellen på stenose og atresi

Med atresi forstås, at der er en tillukning af et afsnit i en kanal, herunder fordøjelseskanalen. Dette betyder, at der ikke er passage i denne del af fordøjelsesystemet.

Hyppigst findes spiserørsatresi, atresi i galdegangene, atresi i tarmene og Misdannelse i endetarmsåbningen. Med stenose forstås, at der er en forsnævring af en del af fordøjelseskanalen.

Graden af forsnævringen har betydning for symptomerne hos barnet. De hyppigste er pylorusstenose og Stenose i tarmene.

Risici ved fejl i fordøjelsesorganerne

Barnets evne til at nedbryde føden og optage den vigtige næring vanskeliggøres i høj grad ved misdannelser.

Undertiden er dele af fordøjelseskanalen næsten helt tillukkede, hvilket gør, at barnet kaster meget op. Opkastet kan i værste fald komme ned i luftvejene og kvæle barnet eller forårsage lungebetændelse. Desuden medfører opkastninger også større væsketab, der kan være livsfarlige.