Medfødte fejl i fordøjelsesorganerne

Dato: 3. august 2006
Medfødte fejl i fordøjelsesorganerne

Hvad er Medfødte fejl i fordøjelsesorganerne,

Fordøjelsesorganerne og deres funktion beskrives her .

Næring før og efter fødslen


Igennem livet i moderens mave får fosteret næring fra moderens blod. Det er derfor vanskeligt at se, om barnet har misdannelser i fordøjelseskanalen før fødslen. Efter fødslen, hvor fordøjelsesorganerne aktiveres, kan misdannelser med indflydelse på funktionen komme tydeligt til udtryk.


Misdannelsestyper i fordøjelsesorganerne


Fordøjelseskanalen rammes hovedsagelig af to typer misdannelser: Atresi og stenose.

Med atresi forstås, at der er en tillukning af et afsnit i en kanal, herunder fordøjelseskanalen. Dette betyder, at der ikke er passage i denne del af fordøjelsesystemet. Hyppigst findes Spiserørsatresi , Atresi i galdegangene , Atresi i tarmene og Misdannelse i endetarmsåbningen .

Med stenose forstås, at der er en forsnævring af en del af fordøjelseskanalen. Graden af forsnævringen har betydning for symptomerne hos barnet. De hyppigste er Pylorusstenose og Stenose i tarmene .

Risici ved fejl i fordøjelsesorganerne


Barnets evne til at nedbryde føden og optage den vigtige næring vanskeliggøres i høj grad ved misdannelser. Undertiden er dele af fordøjelseskanalen næsten helt tillukkede, hvilket gør, at barnet kaster meget op. Opkastet kan i værste fald komme ned i luftvejene og kvæle barnet eller forårsage lungebetændelse. Desuden medfører opkastninger også større væsketab, der kan være livsfarlige.