Fødevareallergi og intolerans

Dato: Revideret 7. juli 2010 - første publicering 29. September 2005
fødevareallergi

Fødevareallergi og intolerans kan udløse voldsomme mavesmerter og diarré, men kan også være præget af mere diffuse symptomer. Se dem her.

Glutenallergi (cøliaki) og glutenintolerans

Gluten findes i kornprodukter, bl.a. rug, hvede, byg og havre. De glutenfri kornsorter er bl.a. ris, majs, hirse og boghvede. Allergi over for gluten kan udløse voldsomme mavesmerter og diarré.

I disse tilfælde er man som regel ikke i tvivl om diagnosen. Men i andre tilfælde er der tale om mere diffuse symptomer såsom lettere mavesmerter og fordøjelsesproblemer. I disse tilfælde er de psykiske symptomer ofte fremtrædende.

Erfaringer viser, at en del psykiatriske patienter i virkeligheden lider af glutenintolerans. Symptomerne er oftest depressioner. I andre tilfælde kan der optræde symptomer, som minder om skizofreni. Tåler man ikke gluten, har man i reglen svært ved at optage vitaminer og mineraler, herunder zink.

Symptomer på glutenintolerans

  • Diarré
  • Eksem i plamager, ofte med gule knopper
  • Forstoppelse
  • Mavesmerter
  • Uro og/eller hyperaktivitet
  • Træthed
  • Hurtig puls
  • Svimmelhed
  • Irritabilitet
  • Angst
  • Depression
  • Vitamin- og mineralmangel og symptomer derfra

Æg

Symptomer på allergi over for æg

Gær

Symptomer på allergi over for gær


Tilsætningsstoffer

Antallet af tilsætningsstoffer i vores føde og vort miljø er enormt. Reelt er udviklingen helt ude af kontrol, og ingen ved præcist, hvordan stofferne indvirker på børns adfærd og indlæringsevne.

Symptomer på intolerans

Der findes flere former for tilsætningsstoffer. Jeg har her samlet symptomerne under ét:

  • Hyperaktivitet, symptomer på ADHD
  • Aggressivitet
  • Manglende koncentrationsevne
  • Udslæt
  • Eksem
  • Fordøjelsesproblemer

Kaffe

Symptomer på intolerans

  • Depression
  • Oppustet mave
  • Rastløshed
  • Angstfornemmelse
  • Træthed
  • Lavt blodsukker (og alle symptomer derfra)

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.

Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.