Kondylomer i skedens slimhinde (Kønsvorter i skeden)

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 14. oktober 2003
Kondylomer i skedens slimhinde (Kønsvorter i skeden)

Kondylomer i skedens slimhinde er en hyppig lidelse. Kondylomer er vorter, der kan vokse i skedens slimhinde. Hvad er kønsvorter i skeden. Her finder du informationer om Kondylom i skedens slimhinde. Læs om symptomerne. læs om behandling. Læs og forebyggelse.

Definition og årsager

Kondylomer er vorter, der kan vokse i skedens slimhinde, og som skyldes et virus, HPV (humant papilomavirus), der formerer sig inde i kroppens celler.

Virus overføres ved seksuel kontakt og er således en kønssygdom (se desuden Kondylomer på penis ). Sygdommen ses hyppigst i alderen 15-29 år, hvor antallet af seksuelle kontakter med forskellige partnere er størst.

Kvinder, der har dårligt immunforsvar ( sukkersyge , HIV og kvinder i immunsupprimerende behandling) har øget risiko og får oftere tilbagevendende kondylomer.


Symptomer på kondylomer i skedens slimhinde

Ofte giver kondylomerne ingen symptomer og opdages kun, hvis de sidder i skedeåbningen, udenfor på skamlæberne eller i mellemkødet.

Til tider kan de være ømme og give smerter ved samleje.
 

Forholdsregler og diagnose

Diagnosen stilles ved gynækologisk undersøgelse med Kolposkopi . Da virus kan spredes til endetarmen, og da sygdommen også smitter ved analt samleje, bør endetarmen også undersøges.


Behandling af kondylomer i skedens slimhinde

Enkelte kondylomer på de ydre skamlæber eller i mellemkødet kan behandles med pensling, hvor der anvendes et middel, som dræber virus.
Større kondylomer skal brændes væk, enten med laser eller med elektrisk afbrænding. Nogle anvender frysning. En evt. partner skal også undersøges og behandles for kondylomer.

Forløb og komplikationer

Da nogle af undertyperne af HPV er de samme, som kan give anledning til Kræft i livmoderhalsen , kan enkelte kondylomer udvikle sig til dette.


Forebyggelse af kondylomer i skedens slimhinde

Den vigtigste forebyggelse er anvendelse af kondom ved samleje.