Præmenstruelt syndrom (PMS)

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 6. februar 2018 - første publicering 5. September 2006
Præmenstruelt syndrom (PMS)

Ved præmenstruelt syndrom (PMS) oplever mange humør- og adfærdsmæssige ændringer. Symptomerne varierer fra cyklus til cyklus, og de forværres ofte i perioder med stress.

Definition og årsager til præmenstruelt syndrom (PMS)

Omkring 95% af alle kvinder oplever symptomer, der følger en menstruationscyklus, men kun ca. 3% oplever symptomer, der er så kraftige, at de kan opfattes som invaliderende.

Hvad symptomerne skyldes er ikke helt klarlagt, men normalt fungerende æggestokke er en forudsætning for, at symptomer kan finde sted. Det kvindelige kønshormon Progesteron, menes at have betydning for symptomerne.

Præmenstruelt syndrom forbindes normalt med ændringer i det endokrine system, som står for at producere de hormoner, der styrer menstruationscyklussen. 

Kvindens endokrine system er meget komplekst, og man har endnu ikke fundet ud af hvorfor normale hormon ændringer forårsager PMS hos nogle kvinder, mens andre ikke oplever symptomer her på.


Symptomer på præmenstruelt syndrom (PMS)

Præmenstuelle symtomer opstår mellem ægløsning og starten af blødningen. Man forbinder mere end 150 forskellige symptomer med PMS, og de kan varierer meget fra cyklus til cyklus.

I perioder med stress kan symptomerne føles værre.

Symptomerne kan bl.a. indebære følgende:

 • Spændinger
 • Hovedpine
 • Irritabilitet
 • Aggressioner
 • Depressioner
 • Angst
 • Brystspændinger
 • Oppustet mave
 • Lændesmerter
 • Smerter i underlivet

Forholdsregler og diagnose af præmenstruelt syndrom (PMS)

Har man store problemer, hvor man føler at PMS fylder for meget i ens liv, kan man kontakte sin læge.

Det menes, at symptomerne i vidt omfang kan dæmpes med motion og sund kost.


Behandling af præmenstruelt syndrom (PMS)

Der findes flere måder hvorpå, at man kan reducere symptomerne på PMS. Der findes dog ikke en behandlingsform, der virker på alle kvinder, hvorfor man måske må prøve sig frem.

Noget af det første man kan gøre er livsstilsændringer, f.eks. at drikke mindre koffein og motionere oftere.

Ved moderate- til svære præmenstruelle symptomer, selv efter at have forsøgt sig med ovenstående, kan man henvende sig hos sin læge, og forhøre sig om medicinsk behandling - f.eks. med p-piller.

Nogle kvinder kan også have gavn af komplementære behandlinger, som normalt ikke anvendes i standard behandlingen af PMS. Disse behandlinger er sikre og giver ikke bivirkninger.

Dog er der nogle ting, du bør overveje, før du påbegynder komplementær behandling af PMS:

 • Tal med din læge eller apoteker, før du begynder at tage vitaminer, urter eller mineral tilskud, i tilfælde af at disse kan have negativ indvirkning på evt. medicin man tager.
 • Følg altid instruktionerne på pakken, og tag ikke mere end den maksimale dosis.
 • Nogle tilskud og midler skal undgås hvis man prøver at blive gravid.

En lille del af kvinderne har så svære gener, i form af depression og uro/angst, at behandling med antidepressive og beroligende midler kan være nødvendigt. Dette er dog speciallægebehandling og kan kræve involvering af en psykiater.

Forløb og komplikationer ved præmenstruelt syndrom (PMS)

En vigtig alternativ diagnose til præmenstruelt syndrom (PMS) er depression, der skal behandles af psykiater.