Forstyrrelser i den kvindelige kønshormonbalance

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 4. September 2006
Forstyrrelser i den kvindelige kønshormonbalance

Læs om forstyrrelser i den kvindelige kønshormonbalance. Hvad er funktionsforstyrrelser i hypotalamus, hypofysen og æggestokkene. Hvordan behandles ubalance i det kvindelige hormomsystem. Læs om menstruationsforstyrrelser. Læs om hormonelle forstyrrelser og barnløshed.

Definition og årsager

Kvindens menstruationscyklus, og dermed hendes frugtbarhed, afhænger af en balance i et hormonsystem, der reguleres i et samspil mellem æggestokkene, hypothalamus og hypofysen. For nærmere forklaring om virkningen af disse organer se Menstruation og klimakterium

Hvis denne balance forskubbes pga. sygdom, kan dette føre til en række forskellige symptomer hos kvinden. Sygdomme der kan forårsage forskydninger i denne balance omfatter:

  • Hjernehindebetændelse eller svulster i hjernen  der kan give strukturelle ødelæggelser, som påvirker hypothalamus.
  • Anorexia nervosa og bulimia nervosa  og udøvelse af eliteidræt kan også påvirke hypothalamus i en grad, der nedsætter udskillelsen af hormoner og dermed forskyder hormonbalancen.
  • Svulster i hypofysen kan give forstyrrelser i balancen af kvindelige kønshormoner.

Sygdomme andre steder i kroppen kan også forskubbe balancen mellem de kvindelige kønshormoner. Disse indbefatter:

Symptomer på forstyrrelser i den kvindelige kønshormon balance - Disse omfatter:

  • Barnløshed.
  • Udebleven menstruation ( amenorré ).
  • Uregelmæssige menstruationer ( oligomenorré ).
  • Menstruationssmerter ( dysmenorré ).
  • Kraftige menstruationer ( Menoragi ).

Hvis forstyrrelsen er opstået som en del af andre sygdomme, vil der også være symptomer fra disse, eks. synsudfald ved svulster i hypofysen eller forhøjet blodtryk og maveproblemer ved Skjoldbruskkirtellidelser.


Behandling af forstyrrelser i den kvindelige kønshormonbalance

Behandlingen afhænger af den tilgrundliggende lidelse, og der kan derfor ikke gives en entydig beskrivelse. Se under de enkelte lidelser.

Forløb og komplikationer

Dette afhænger af den tilgrundliggende sygdom. Det kan dog tilføjes, at nogle af sygdommene kan forårsage fremvækst af mandlige kønskarakteristika (virilisering).