Testikelkræft (Cancer testis)

Dato: Revideret 2. februar 2018 - første publicering 13. november 2007
Testikelkræft

Kræft i testiklerne rammer ca. 300 danskere hvert år, og årsagen er fortsat ukendt. Hos op imod 10 % opdages testikelkræft først, når den har spredt sig til andre organer.

Definition og årsager til testikelkræft

Testikelkræft er en fællesbetegnelse for ondartede kræftsygdomme, som kan opstå i de forskellige typer af celler, som findes i testiklerne.

Kræft i testiklerne rammer ca. 300 danskere hvert år, og sygdommen rammer hyppigst omkring 25-35 års alderen.

Årsagen til udvikling af kræft i testiklerne er ukendt, men det menes, at anlæg til testikelkræft opstår i fostertilstanden. Ikke nedsunkne testikler, arvelige forhold og HIV-infektion kan bl.a. også have en betydning for risikoen for at udvikle testikelkræft. 

Ved testikelkræft (som ved alle andre kræftformer) deler cellerne sig ukontrolleret og skader de normale celler. Der skabes en kræftknude (tumor). Hvis sygdommen ikke opdages og behandles på et tidligt tidspunkt, kan den sprede sig (metastasere sig) til andre organer.

Hævelse i testiklerne er ikke altid kræft

Der findes mange tilstande, som medfører pladsudfyldende fornemmelse i pungen, men som er godartede og ikke har noget med kræft at gøre, bl.a. Vandbrok, Pungårebrok  og cyster i Bitestiklerne.


Symptomer på testikelkræft

Ofte opdages testikelkræft tilfældigt, ved at man mærker en knude på den ene testikel. Denne knude kan være meget lille, eller den kan sidde over næsten hele testiklen.

Man kan også føle at, den ene testikel er forstørret eller mærke en tyngdefornemmelse i pungen. Der kan opstå følgetilstande som eksempelvis Vandbrok.

Kræftknuden medfører kun smerter i pungen hos ca. 1/5, og i nogle tilfælde kan forstørrelse af brystvævet være første symptom pga. forstyrrelse i kønshormonproduktionen.

Gå til lægen hvis du oplever følgende:

  • Hævelse i en del af en testikel
  • Ømhed
  • Pludselig udvikling af bryster

Næsten alt, hvad der kan være et symptom på kræft, kan lige så godt være noget andet. Derfor er det vigtigt, at man går til lægen, så man kan bliver undersøgt og enten slippe mistanken eller blive behandlet hurtigst muligt.

Hos op imod 10 % opdages testikelkræft først, når den har spredt sig til andre organer. 

Læs også: Sådan undersøger du dine testikler.

Forholdsregler og diagnose

Det er vigtigt, at testikelkræft opdages tidligt, da det giver bedre mulighed for helbredelse.

Da sygdommen kan begynde uden markante symptomer og ofte opdages tilfældigt, er det en god ide, at mærke sine testikler igennem engang imellem. Er man i tvivl, om der er en knude, bør man lade sin læge tage stilling til dette.

Husk at der også er mange ikke ondartede tilstande, som kan ramme testiklerne, hvorfor en forstørrelse af testiklen ofte er ufarlig. Mange gange kan det være bitestiklen, som er hævet pga. irritation eller en infektion. Se artiklen om Bitestikelbetændelse

Hvis lægen mistænker en knude i selve testiklen, vil der tages nogle blodprøver og henvises til en specialafdeling. Her vil man ofte lave en ultralydsundersøgelse af testiklerne.


Behandling af testikelkræft

Hvis lægen mener, at der er tale om en ondartet kræftknude i testiklen, vil man lave et operativt indgreb og tage en vævsprøve (biopsi) af både den påvirkede testikel og den raske.

Såfremt vævsprøven bekræfter mistanken, vil man fjerne den påvirkede testikel. Biopsien fra den anden testikel skal vise, om der også er forstadier til kræft i denne.

Alle mænd med testikelkræft får fjernet den syge testikel ved en operation, mens nogle får efterbehandling med kemoterapi eller strålebehandling, hvis kræften har spredt sig.

Behandlingen er meget effektiv og 95 % af alle med testikelkræft bliver helbredt.

Forløb og komplikationer

Langt de fleste testikelkræftformer behandles med godt resultat. Således er overlevelsen efter 5 år næsten 100% ved den hyppigste testikelkræfttype. 

Hvis sygdommen spredes, sker det gennem blodet og lymfesystemet. Spredningen sker oftest til lymfeknuder langs hovedpulsåren, ved lungerne og på halsen. Hvis kræften ikke opdages, udvikles den og spredes til andre livsvigtige organer, først og fremmest til leveren, lungerne og hjernen.

Operationen påvirker hverken kønsdriften eller produktionen af sædceller, da den tilbageværende testikel alene kan opretholde disse funktioner.