Hvordan man undersøger testiklerne

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 22. november 2007

Hvordan man undersøger testiklerne

Hvordan man undersøger testiklerne. Pga. risikoen for kræft i testiklerne er det vigtigt, at mænd jævnligt undersøger deres testikler. Oplever man en hævelse af testiklerne, bør man altid opsøge læge og blive nærmere undersøgt.

Normalt kan man, ved at anvende tommelfinger og pege/langefinger, mærke de fleste vigtige strukturer i pungen. Undersøgelsen kan med fordel gøres under eller lige efter et varmt bad, da det tynde muskellag, der ligger i pungen, her er afslappet, og mulliggør den bedste føling med indholdet i pungen.

I pungen kan man føle testiklerne, bitestiklerne og sædstrengen, der bl.a. indeholder sædlederen. Testiklerne fylder mest i pungen og er faste og kugle- eller æggeformede strukturer. Bitestiklerne er det vedhæng, der har en lidt mindre fast substans, og som sidder bagtil på testiklerne. Sædstrengene kan ofte bedst føles på deres afgang fra pungen opadtil. De føles lidt som at "smutte en spaghetti mellem fingrene".

Kig efter hævelser

Testikelkræft vil som regel føles som en uøm hævelse på selve testiklen, som sidder fast på denne. Den kan evt. have en ujævn overflade. Alternativt, hvis kræftsvulsten sidder inde i testiklen, kan det eneste symptom være en hævet, uøm testikel.

Det er dog vigtigt at understrege, at en uøm hævelse i pungen ikke behøver at være kræft, men kan skyldes tilstande som Sædbrok, vandbrok eller Pungårebrok.


Søg altid læge

Pludseligt opståede, meget stærke smerter i pungen kan skyldes en snoning af en af testiklerne , således at blodtilførslen til testiklen afklemmes. Dette kræver akut behandling, og man skal straks søge læge. Langsommere opståede smerter, der er ledsaget af rødme eller varmefornemmelse og evt. feber, kan skyldes Betændelse i bitestiklerne .

Oplever man en hævelse af testiklerne, bør man altid opsøge læge og blive nærmere undersøgt.