Hvordan man undersøger testiklerne?

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 22. november 2007
Hvordan man undersøger testiklerne

På grund af risikoen for kræft i testiklerne er det vigtigt, at mænd jævnligt undersøger deres testikler. Oplever man en hævelse af testiklerne, bør man altid opsøge læge og blive nærmere undersøgt.

Testikelkræft er den hyppigste kræftsygdom hos mænd mellem 15 og 40 år, der hvert år rammer ca. 300 mænd. Langt de fleste bliver helbredt, også selvom sygdommen har spredt sig.

Sådan undersøger du dine testikler

Når du skal undersøge dine testikler, kan det være en fordel at gøre i badet - varmt vand gør nemlig pungen blød og mere afslappet. Massér med dine tommelfingre og/eller pegefingre, da du på denne måde bedst kan mærke de fleste strukturer i pungen.

I pungen kan man føle testiklerne, bitestiklerne og sædstrengen, der bl.a. indeholder sædlederen.

Sådan gør du:

  1. Lad pungen hvile i din hånd og mærk tyngden og størrelsen på dine testikler
  2. Brug begge hænder til at undersøge testiklerne, når du sæber dig ind
  3. Hver testikel nulres grundigt mellem tommel- og pegefingre. På den måde kan du mærke om noget føles anderledes, end det plejer
  4. Undersøg også bitestiklerne, som ligger på toppen og bag testiklerne. De er langt blødere og snørklede. Sådan skal de føles

Gentag gerne undersøgelsen hver måned. I tilfælde af at du opdager en forandring, f.eks. en hævelse i den ene testikel, bør du blive undersøgt hos din læge.

Kontakt din læge ved følgende forandringer:

  • Knuder på testiklerne eller bitestiklerne
  • Hårde eller hævede testikler
  • Smerter i pungen eller i den ene testikel

Ændringerne er ikke nødvendigvis farlige, da der vil være tilfælde af væskeansamlinger eller åreknuder. Dog er det en god idé at lade lægen afgøre det.

Testiklerne fylder mest i pungen og er faste og kugle- eller æggeformede strukturer. Bitestiklerne er det vedhæng, der har en lidt mindre fast substans, og som sidder bagtil på testiklerne.


Hævede testikler er et faresignal

Testikelkræft vil som regel føles som en øm hævelse på selve testiklen, som sidder fast på denne. Den kan evt. have en ujævn overflade. Alternativt, hvis kræftsvulsten sidder inde i testiklen, kan det eneste symptom være en hævet, øm testikel.

Det er dog vigtigt at understrege, at en uøm hævelse i pungen ikke behøver at være kræft, men kan skyldes tilstande som Sædbrok, vandbrok eller Pungårebrok.

Undersøg dig selv regelmæssigt

Ved regelmæssige undersøgelser af dine testikler, har du mulighed for at opdage eventuelle forandringer hurtigt, hvorved sygdommen er nemmere at behandle.


Søg altid læge

Pludseligt opståede, meget stærke smerter i pungen kan skyldes en Snoning af en af testiklerne, således at blodtilførslen til testiklen afklemmes.

Dette kræver akut behandling, og man skal straks søge læge. Langsommere opståede smerter, der er ledsaget af rødme eller varmefornemmelse og evt. feber, kan skyldes Betændelse i bitestiklerne .

Oplever man en hævelse af testiklerne, bør man altid opsøge læge og blive nærmere undersøgt.