Kræft i livmoderhalsen (Cancer cervicis uteri)

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 10. September 2006 - første publicering 14. oktober 2003
livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes en HPV infektion, som er en seksuelt overført sygdom. De mest almindelige symptomer er blødning efter sex eller anden pletblødning og øget udflåd fra skeden.

Symptomer på kræft i livmoderhalsen

I modsætning til de godartede celleforandringer, kan kræft i livmoderhalsen give symptomer. De tidlige symptomer er pletblødninger eller frisk blødning ved samleje. Senere tilkommer udflåd, der kan være tyndtflydende, blodigt og ildelugtende.

Først sent i forløbet ses symptomer som smerter og gener fra indvækst i de omkringliggende organer.

Kvinder, der har gennemgået overgangsalderen, som begynder at have underlivsblødning, skal kontakte egen læge, da det kan være tegn på livmoderhalskræft.


Forholdsregler og diagnose

Diagnosen stilles ved mikroskopi af væv, der udtages ved keglesnit (conisatio). Herefter foretages en Gynækologisk undersøgelse , der er lidt mere omfattende end normalt og derfor foregår fuld bedøvelse.

Her vurderes, om der er følelige kræftknuder i skeden, endetarmen og de indre kønsorganer. Desuden anvendes CT scanning  til at vurdere, om kræften har spredt sig til lymfeknuder og andre organer.

Behandling af kræft i livmoderhalsen

Behandlingen afhænger af, hvor fremskreden kræft kvinden har. Alle kræftformer inddeles i stadier. Livmoderhalskræft inddeles efter, hvor stor kræftknuden er, hvor dybt den er vokset, og hvilke organer den evt. er vokset ind i. Derudover undersøges det, om kræften har spredt sig med blodet til andre organer.

  • Meget lidt fremskredne typer kan behandles udelukkende med keglesnit .
  • Hvis der er tale om mere udbredt kræft, bortopereres livmoderen, og afhængig af stadium og alder fjernes mere eller mindre af de omkringliggende strukturer, herunder lymfeknuder.
  • Hvis kræften er nået et mere fremskredet stadium, vil behandlingen være kemoterapi og strålebehandling.

Forløb og komplikationer

Forløbet af kræft i livmoderhalsen afhænger af, hvor fremskreden kræften er. Hvis den ikke behandles, vil den vokse ind i de omkringliggende organer, og medføre at disses funktioner nedsættes, hvilket i sidste ende kan medføre død.

Selv med behandling kan der have været indvækst i visse organer, hvilket kan føre til eksempelvis nedsat nyrefunktion.

Ved nogle typer af operationer, hvor livmoderen fjernes, kan nogle nerver overskæres, og kvinden kan have vanskeligt ved at mærke, når blæren er fuld. Dette medfører problemer med at holde på vandet. Se Inkontinens.

Ved strålebehandling kan der forekomme påvirkning af de omkringliggende slimhinder (endetarm, blære og skede), og specielt skedens slimhinde kan blive tør.

Overlevelsen afhænger ligeledes af stadiet for kræftsygdommen. Ved meget milde former er prognosen ret god, mens de fremskredne former har en dårlig prognose.

Forebyggelse af kræft i livmoderhalsen

Den vigtigste form for forebyggelse er at følge de screeningsprogrammer der findes og således regelmæssigt få taget celleprøver.

I dag tilbydes alle piger HPV vaccination, som en del af børnevaccinationsprogrammet. HPV vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, men ikke fuldt ud.