Chorioncarcinom og mola

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 14. oktober 2003
Chorioncarcinom og mola

Læs om chorioncarcinom og mola. Få viden om sygdomme i kvindens underliv. Hvorfor opstår ureguleret vækst af moderkageceller. Sådan behandles mola. Få viden om kræft i kvindens underliv.

Symptomer på mola og choriocarcinom

De vigtigste symptomer er kraftige blødninger og nogle har svær kvalme.


Forholdsregler og diagnose

De celler, der danner mola eller choriocarcinom, er de celler, der producerer hormonet HCG (humant choriongonadotropin). Dette er hormonet, som får en graviditetstest til at slå positivt ud, og der vil være (for en graviditet) unormalt høje koncentrationer af dette hormon i blodet. Derfor vil en blodprøve, kunne give mistanke til tilstanden. Diagnosen mola stilles ved en ultralydsundersøgelse , hvor der ses drueklaselignende formationer i livmoderen.

Kræftsygdommen choriocarcinom diagnosticeres ved mikroskopi af cellerne fra et udskrab af formodet mola (se nedenfor). Diagnosen understøttes ved kontrol af HCG i blodet, der ved godartet sygdom (mola) falder efter Udskrabning af livmoderen, men forbliver forhøjet eller stiger ved ondartet sygdom (choriocarcinom). Får man diagnosticeret choriocarcinom, vil man foretage yderligere udredning med bl.a. røntgenbillede af lungerne og ultralydsundersøgelse af bughulen for at vurdere, om kræften har spredt sig.

Behandling af mola og choriocarcinom

Mola behandles ved samme procedure, som kirurgisk abort, dvs. en Udskrabning eller en tilsvarende procedure med sug. Herefter følges kvinden med jævnlige målinger af HCG.

Choriocarcinom behandles på samme måde, men suppleres med kemoterapi. Også denne tilstand følges med målinger af HCG.


Forløb og komplikationer

Mola kan sprede sig til omkringliggende organer, uden at cellerne dog har et ondartet præg (denne tilstand kaldes invasiv mola). I sådanne tilfælde er det ikke nok at suge molavævet ud fra livmoderen, og det kan være nødvendigt at behandle med supplerende kemoterapi. Choriocarcinom har, hvis det opdages tidligt, en forholdsvis god prognose.