Proteintilskud – er det nødvendigt?

 Proteintilskud – er det nødvendigt?

Proteintilskud – er det nødvendigt?

Nej! Hvis man via den almindelige kost får dækket sit proteinbehov, er gevinsten ved at indtage proteinpulver minimal, hvis overhovedet tilstedeværende.

Det er rigtigt at det er nødvendigt med ekstra protein for at opbygge musklerne. Proteinpulver kan være et fornuftigt tilskud, men man skal ikke regne med, at det gør en markant forskel, som ikke ville kunne opnås med en varieret proteinrig kost. Det bedste er at få proteinet gennem kosten, intet erstatter den gode kost. I kosten findes protein især i kød, fisk, grove kornprodukter, nødder, linser, bønner og i skummetmælk.

Proteinpulver er også et dyrt købt brændstof. Kroppen når et mætningspunkt, hvorefter overskuddet af protein udskilles i urinen. En simpel måde at finde ud af om man spilder sine penge på dyrt købt proteinpulver, er at købe urinsticks på apoteket. Test dig selv efter du har taget pulveret, der vil vise at størstedelen af proteinen bliver udskilt, da kroppen ikke kan udnytte den store mængde protein = spild af penge!

Proteinpulver ikke farligt, da overskydende protein som sagt udskilles med urinen. Der findes dog proteinpulvere på nettet som indeholder dopingstoffer, selvom stofferne ikke kan genfindes på varedeklarationen. Disse pulvere kan derfor anses som værende sundhedsskadelige og den enkelte sportsudøver risikerer uforskyldt, men på eget ansvar, at stå med en positiv dopingprøve.

En af årsagerne til at indtage proteintilskud, er ønsket om at blive så store hurtigst muligt og kosttilskuddet kan hjælpe dem på vej. Eksperter er dog meget lidt begejstrede for tilskuddene da de er unødvendige og værst af alt, kan være en glidebane mod doping.

Denne tekst er offentliggjort Januar 2005