Hvordan spiser vi danskere i forhold til kostrådene?

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: DTU, Fødevarestyrelsen
Dato: 20. September 2013
kostråd

Vi er blevet bedre til at efterleve kostrådene. Dette gælder f.eks. kostrådet om at spise mere frugt og grønt og kostrådet om at spise mindre fedt. Her får du en oversigt over hvad kostrådende siger, og hvad vi danskere reelt gør.

Hvis vi følger de officielle kostråd, vil det være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2-diabetes og at flere og flere bliver overvægtige eller svært overvægtige.

Kostrådet: Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv

Vi har mange mange produkter og fødevare at vælge imellem i butikkerne, og det er godt, for så er det nemmere at variere sin kost. Vi skal blot også huske at gøre det.

Ved at spise varieret er det lettere at få dækket kroppens behov for de nødvendige essentielle næringsstoffer.

De fleste voksne bevæger sig ikke nok. Under halvdelen af den voksne befolkning lever op til anbefalingen for fysisk aktivitet. Øget fysisk aktivitet er med til at forebygge livsstilssygdomme,for hos alle, der ikke er til strækkelig aktive.

Læs også: De 10 nye kostråd.


Kostrådet: Spis frugt og mange grøntsager

Vi er blevet bedre til at spise meget frugt, men kan blive bedre til at spise mere grønt.

Det gennemsnitlige indtag af frugt var i 2008 for de 18-75 årige på 220g/dag, mens indtaget af grøntsager var på 160g/dag.

Indtaget af frugt og grønt er dog steget væsentligt både for børn og voksne i perioden 1995 til 2002, hvorefter det er stagneret.

Vi spiser fortsat det meste af dagens grønsager til aftensmaden, mens vi primært spiser frugt som mellemmåltider. Vi burde spise 600g frugt og grønt om dagen og som minimum bør halvdelen være grøntsager  

Kostrådet: Spis mere fisk

Fødevarestyrelsens kostråd anbefaler atr vi spiser 350g/ugen, heraf bør de 200g være fed fisk.

Det gennemsnitlige indtag i 2008 blandt voksne var på 140g/uge, heraf udgør mager fisk lidt over halvdelen. Omkring 10% af den voksne del af befolkningen og omkring 5% af børnene efterlever kostrådet om fisk.


Kostrådet: Vælg fuldkorn

Danskernes gennemsnitlige indtag af fuldkorn er på ca. 55g/dag (2011-12), hvilket er en stigning i forhold til tidligere. Dog er det kun 1/4 af alle voksne samt 1/3 af børnene, der efterlever den anbefalede mængde fuldkorn på 75g/10 MJ.

Læs også: Fuldkorn, derfor er det godt.

Kostrådet: Vælg magert kød og kødprodukter

Fødevarestyrelsen anbefaler at vi højest spiser 500g tilberedt kød om ugen (ca. 750g rå kød) fra okse, kalv, lam eller svin og at vælge de magre typer.

Det gennemsnitlige indtag af okse-, kalv-, lam-eller svinekød er for mænd 75g/dag (dvs. 525g om ugen), mens kvinder spiser godt 45g/dag (dvs. 315g om ugen). Mændene kan med fordel erstatte lidt af kødet med fisk.

Indtaget af forarbejdet kød (fx kødpålæg og pølser) er på hhv. 50 og 25g/dag for mænd og kvinder. Mænd spiser i gennemsnit 20g fjerkræ om dagen (dvs. 140 gram om ugen), mens kvinder spiser 15g/dag (dvs.105 g om ugen).


Kostrådet: Vælg magre mejeriprodukter

Danskerne har ændret mælkevaner over de sidste 30 år –sødmælken er til dels udskiftet med letmælk og minimælk/skummetmælk.

Hvad angår surmælksprodukter er udbuddet af magre varianter stort. Det totale gennemsnitlige indtag af mælk og mælkeprodukter er på knap 500 g/dag for de 4-9 årige, ca. 420 g/dag for de 10-17-årige, og 325g/dag for voksne.

Tilsvarende er det gennemsnitlige indtag af ost på hhv. 19, 27 og 35 g/dag.

Fødevarestyrelsen mener at 250 g-500g om dagen er passende i forhold til vores danske madvaner dvs. ¼ -1/2 liter om dagen

Kostrådet: Spis mindre mættet fedt

Danskernes indtag af mættet fedt udgør i gennemsnit 15% af energien, hvor det maks. bør være 10%.

Mindre end 10 % af den danske befolkning spiser en kost, der lever op til anbefalingen.

Fedtindtaget er dog reduceret væsentligt igennem de sidste år, og reduktionen er hovedsagelig sket ved at vi har skåret ned for mængden af smør, margarine og olie.

Kostrådet: Spis mad med mindre salt

De vigtigste kilder til salt i den danske kost er brød, kødprodukter, ost og færdigretter.

Op mod 70% af det salt, vi indtager, kommer fra forarbejdede varer. For at nedsætte indtaget af salt, anbefales det at vælge produkter med et lavt saltindhold.

Vi spiser i gennemsnit 8-10g salt om dagen og det vill have store sundhedsfotdele, hvis vi sænker vores forbrug med ca. 3g dagligt.

Kostrådet: Spis mindre sukker

Anbefalingen er, at højst 10% af energien kommer fra tilsat sukker.

Omkring 2/3 af de voksne og 1/3 af børnene har et indtag, der lever op til denne anbefaling. Vi får det meste af vores tilsatte sukker fra slik, kager og is og sukkersødede drikke.

Mellemmåltiderne bidrager med det meste af dagens forbrug af tilsat sukker.

Kostrådet: Drik vand

Danskerne drikker mere vand end tidligere, men har samtidig stadig et højt indtag af søde drikkevarer.

Gennemsnitsdanskeren får 22 g sukker om dagen fra sukkersødede sodavand, og sodavand bidrager således væsentligt til sukkerindtaget.

For at spare på sukkeret anbefaler fødevarestyrelsen at vi i stedet drikker vand til måltider, samt at slukke tørsten i vand.

Informationer om danskernes kostvaner er beskrevet i rapporter fra DTU Fødevareinstituttet.

Informationerne stammer fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet, som er en landsdækkende, repræsentativ undersøgelse.