Fedt - En kilde til energi

Dato: Revideret 12. September 2017 - første publicering 27. januar 2005
Fedt

Fedt er energi, og kroppen har brug for fedt, men det er dog vigtigt, at du hverken får for meget eller for lidt i din kost, samt at du vælger det sunde fedt.

Fedt er kroppens vigtigste energikilde, og derfor er fedt også en vigtig del af kosten. Derudover kan fedt lagres i store mængder i kroppens fedtvæv. Fedtvævet har en isolerende virkning og beskytter vores indre organer. 

Hvad er fedt?

Fedt er triglycerider. Triglycerider består af et glycerolmolekyle og tre kæder af kulstofatomer med en syregruppe i den ene ende, som kaldes fedtsyrer. Typen af fedt og fedtets virkning på kroppen afhænger af længden af fedtsyrekæderne, mætningsgraden og hvordan fedtsyrekæderne er sammensat.

Fedt kan inddeles i to grupper: mættet og umættet fedt.

Mættet fedt

Fedtsyrekæderne består som nævnt tidligere af kulstofatomer, som er bundet sammen af enten enkelt – eller dobbeltbindinger. Når fedt betegnes som mættet eller umættet henvises der altså til fedtets kemiske sammensætning.

Mættet fedt består af fedtsyrekæder, som hovedsagligt er sat sammen af enkeltbindinger.

Umættet fedt

Umættet fedt består altså af fedtsyrekæder, der indeholder dobbeltbindinger. Umættet fedt kan inddeles i mono-umættet fedt (MUFA) eller poly - eller flerumættet fedt (PUFA).

Monoumættet fedt har én dobbeltbinding, og flerumættet fedt har 2-6 dobbeltbindinger.


Fordøjelse og optagelse af fedt

Fordøjelsen af fedt starter i tolvfingertarmen, hvor fedtet i form af triglycerid bliver nedbrudt til monoglycerid og frie fedsyrer. Med hjælp fra galdesalte bliver disse omdannet til miceller, som gør det muligt for fedtet at bevæge sig igennem tarmvæggen.

På den anden side af tarmvæggen er micellerne igen brudt op, og monoglycerid og de frie fedtsyrer har samlet sig i triglycerid igen. Inden de optages i blodbanen, samles triglycerid i små partikler kaldet kylomikroner. Disse består af bl.a. af kolesterol.

I blodbanen nedbrydes kylomikronerne igen, og triglyceridet bliver transporteret ud til fedtvævet og musklerne, hvor fedt bliver henholdsvis lagret og forbrændt.

Kolesterolet bliver sendt til leveren, hvor det laves om til en anden type kolesterol. Dette kolesterol bliver efterfølgende transporteret rundt i kroppen, hvor det bl.a. bruges til dannelsen af ny celler og hormoner.

Når kylomikronerne og det efterfølgende kolesterol bliver transporteret rundt i kroppen gennem blodbanen efterlades lidt kolesterol i årerne, hvilket i værste tilfælde kan føre til åreforkalkning.

Et øget indtag af særligt trans- og mættede fedtsyrer vil øge mængden af kolesterol, som transporteres rundt i blodet og aflejrer kolesterol der. Derfor anbefales et højere indtag af umættede fedtsyrer, som ikke påvirker mængden af kolesterol i blodet.

Transfedtsyrer

Ligesom de umættede fedtsyrer indeholder transfedtsyrerne en dobbeltbinding. Denne dobbeltbinding er hos transfedtsyrerne placeret på en anden måde og påvirker fedtsyrekædens struktur.

Transfedtsyrer, også kaldet transfedt, kan både fremstilles industrielt og forekomme naturligt i fedt fra bl.a. okse, kalv, lam og i mejeriprodukter.

Det farlige transfedt er det industriel fremstillede, hvor transfedt kan udgøre op til 60% af fedtet i et produkt. Flere videnskabelige undersøgelser har påvist at store mængder transfedt over en længere periode øger risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

Siden 1. januar 2014 har mængden af industrielt fremstillet transfedt i bl.a. olier i Danmark været reguleret. Du kan læse mere om det hos Fødevarestyrelsen.


Hvilken type fedt bør jeg spise og hvor meget?

Det daglige indtag af fedt bør ligge mellem 25-40 E%. Herunder anbefales det at indtage:

  • 10-20 E% monoumættede fedtsyrer (MUFA)
  • 5-10 E% polyumættet fedtsyrer (PUFA)
  • Maks. 10 E% mættede fedtsyrer
  • Så lidt som muligt transfedt
  • Min. 1 E% omega-3 fedtsyrer

Mono- og polyumættede fedtsyrer udgør det sunde fedt, og har en positiv effekt på kolesterol. Det er bl.a. derfor at et højere indtag af disse anbefales.

Omega-3-fedtsyrer er en polyumættet fedsyrer, og er især kendt fra fisk og fiskeolie. Omega-3 fedtsyrer har en gavnlig effekt ved leddegigt og hjerte-kar-sygdomme. For at dække dit behov for omega-3 anbefales det ifølge De 10 kostråd at spise min. 350 g fisk om ugen.

Andre former for polyumættede fedtsyrer er Omega-6 fedtsyrer, som findes i de fleste planteolier og nødder.

De monoumættede fedtsyrer findes bl.a. i avocado og oliven.

Det mættede fedt findes i kød, smør, mælk og ost m.m. og indtaget af disse bør derfor holdes på et minimum. Mættet fedt har som tidligere nævnt en negativ virkning på kolesterole