Syfilis (Lues) - En seksuelt overført infektion

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 6. februar 2018 - første publicering 7. September 2005
Syfilis (Lues)

Syfilis er en kønssygdom, der skyldes en lille mikroorganisme (bakterie). Syfilis kan i lang tid forløbe uden symptomer, og kan behandles effektivt med antibiotika. Man kan delvist forebygge seksuelt overført syfilis ved brug af kondom.

Definition og årsager til syfilis

Syfilis er en seksuelt overført sygdom, der skyldes bakterien Treponea Pallidum. Sygdommen er sjælden med ca. 400-500 nye tilfælde om året i Danmark. Syfilis rammer hyppigst homoseksuelle mænd.

Smitten sker gennem små rifter i hud eller slimhinderne på kønsorganerne, og smittestedet er oftest i eller ved kønsorganerne, men kan også opstå i munden. Bakterien er meget følsom for varme og udtørring, men den kan overleve i væsker i flere døgn. Den kan derfor overføres i blod fra smittede personer.

Syfilis kan overføres via moderkagen fra mor til foster efter 10. graviditetsuge, og kaldes medfødt syfilis. Smitte med syfilis kan ske i alle faser af sygdommen, men helt overvejende de første 2 år af infektionen.

Sygdommen inddeles traditionelt i 3 stadier, men man inddeler også sygdommen en i tidlig og en sen fase.


Symptomer på syfilis

Symptomerne varierer efter hvilket stadium af syfilis, man befinder sig i.

Syfilis optræder i tre stadier.

  • Første stadie: Syfilis giver allerførst et lille sår ved kønsorganerne, i munden eller i endetarmen. Det kan være svært at opdage, hvis det f.eks. sidder oppe i skeden, i endetarmen eller i munden. Såret forsvinder i løbet af 3-6 uger.
  • Andet stadie: Ca. 6-8 uger efter smitte kan der komme symptomer som udslæt over hele kroppen, på arme, fødder, hænder eller ansigt samt influenzasymptomer med feber og ømhed i musklerne.
  • Tredje stadie: I dette stadie kan der opstå livstruende symptomer som f.eks. betændelse i centralnervesystemet og hjernen, lammelser, blindhed og sindsygdom. Tredje stadie indtræder typisk 5-20 år efter smitte.

Første stadie - Primær syfilis

I gennemsnit er inkubationstiden for syfilis 3 uger, men den kan variere mellem 9 og 90 dage.

På det sted, hvor bakterien er trængt gennem slimhinden finder man syfilissåret, der er et rundt overfladisk sår, lyst og hårdt men smertefrit.

Hos mænd findes såret oftest på penishovedet eller på undersiden lige under hovedet. Hos homoseksuelle mænd kan den findes i anus eller i starten af endetarmen.

Hos kvinder sidder den i reglen på de små eller store skamlæber, og til tider på livmoderhalsen.

Hos begge køn kan den til tider findes i munden, hvis smitten er sket ved oralsex.

Andet stadie - Sekundær syfilis

Indenfor 6 mdr., og i reglen indenfor 2 mdr. efter smitten, overgår sygdommen til sekundær stadiet.

Symptomerne her kan være mangfoldige, og de fleste af de symptomer, der ses, kan også ses ved andre sygdomme. Først udvikles influenzalignende symptomer, med feber, træthed og almen sygdomsfølelse.

Efterfølgende udvikles hududslæt af særdeles varieret karakter. Udslættet kan sidde de fleste steder: på ryggen/maven, på hænder og fødder og i slimhinderne omkring anus, Skede og Penis, hvor de kan ligne kondylomer (kønsvorter)

Tredje stadie - Tertiær syfilis

Ses efter flere års smitte (5-20 år) og er meget sjælden. Symptomerne er fremvækst af små røde knudrede vækster på huden, der kan bløde.

Dertil kan der være påvirkning af blodkar som aortaaneurisme og Aortainsufficiens. Smitten kan desuden give skader på hjerne og nervesystem i form af neurosyfilis, som giver demens eller lammelser.

Forholdsregler og diagnose af syfilis

Diagnosen kan være svær at stille, da symptomerne kan være meget uspecifikke.

Har man et sår på huden eller slimhinderne, kan lægen tage en prøve fra såret og påvise bakterien i et mikroskop, eller alternativt sende en prøve fra såret til laboratoriet.

Lægen vil også tage en blodprøve og påvise, at der er antistoffer mod syfilisbakterien. Blodprøven bliver oftest positiv ca. 2 uger efter, at såret er fremkommet, det vil sige ca. 5 uger efter, man er blevet smittet.

Blodprøver analyseres ved statens seruminstitut, og omfatter både nogle specifikke og nogle uspecifikke analyser. Hvis der er neurologiske symptomer, udføres også en lumbalpunktur, hvorefter man kan analysere væsken, der omgiver rygmarv og hjerne for proteiner, relateret til en syfilisinfektion.


Behandling af syfilis

Syfilis kan helbredes med penicillin, der af praktiske årsager gives i de tidligste stadier af syfilis som en enkelt injektion. Hvis man ikke tåler penicillin, vil man blive behandlet med tabletter, som indeholder doxycyclin.

Efter penicillinbehandlingen kan der hos mange opstå en såkaldt Herxheimers reaktion, som er en influenza-lignende reaktion på grund af massedød af bakterien treponema pallidum.

Behandlingslængden er i reglen omkring to uger, pga. bakteriens langsomme vækst. Ofte vil der efter opstart af antibiotika komme en feberreaktion, pga. henfald af bakterien.

Forløb og komplikationer til syfilis

Forløbet er i reglen relativt ufarligt, såfremt man opdager infektionen, før den når det tertiære stadium. Her kan sygdommen medføre Demens og lammelser.


Forebyggelse af syfilis

Den primære forbyggelse ligger i at dyrke sikker sex, dvs. anvende kondom, der er den eneste form for prævention, der beskytter mod kønssygdomme.

Dertil kommer at seksuelt samkvem med personer fra udsatte områder, selvsagt øger risikoen. Udbredelsen af syfilis i norden er relativt beskeden.