Mycoplasma genitalium

Dato: Revideret 13. november 2015 - første publicering 26. juli 2007

Mycoplasma genitalium er en lille bakterie, der kan vokse i slimhinderne i urinrøret og kvindens livmoderhals. Noget kan tyde på, at en del af de klamydiainfektioner, der ikke lader sig behandle på normal vis kan være mycoplasma genitalium.

Definition og årsager til Mycoplasma Genetalium

Mycoplasma genitalium er en meget lille organisme (bakterie), der kan vokse i slimhinderne i urinrøret og kvindens livmoderhals. Omend organismen er forskellig fra Klamydia, så har sygdommens udvikling mange ligheder med klamydiainfektioner. Begge overføres seksuelt og begge grupperes som en non-gonorreisk urethrit (NGU), hvilket betyder ”en ikke gonorré-betinget betændelse i urinrøret”. 

Siden dens opdagelse i starten af 1980’erne er fokus på mycoplasma genitalium øget, og noget tyder på, at en del af de ”klamydiainfektioner”, der ikke lader sig behandle på normal vis, i virkeligheden skyldes en infektion med mycoplasma genitalium. Klamydia er dog stadig ca. dobbelt så hyppigt som mycoplasma genitalium infektioner.

Mycoplasmabakterier hører til de mindste fritlevende bakterier som findes, og de er vanskelige at isolere ved dyrkning. Mycoplasma er en såkaldt intracellulær bakterie, det vil sige den trænger ind og lever i kroppens celler. Mykoplasmabakterierne adskiller sig også fra andre bakterier ved, at de mangler cellevæg. Dette gør, at der er mange antibiotika, som ikke virker på dem f.eks. penicillin.


Symptomer på mycoplasma genitalium infektion

Ligesom Klamydia giver mycoplasma genitalium hos mænd svie ved vandladning, og hos kvinder kan det give udflåd, og i sværere tilfælde en infektion i æggelederne, altså underlivsbetændelse . Hos cirka halvdelen af de inficerede ses ingen symptomer. - Symptomerne kan ikke skelnes fra Klamydia

Forholdsregler og diagnose

Ved symptomer som nævnt ovenfor eller mistanke om at have udsat sig selv for smitte, er det meget vigtigt at gå til læge og blive testet, da sygdommen kan have potentielt meget alvorlige komplikationer (Se Forløb og komplikationer nedenfor). 

Diagnosen af mycoplasma genitalium infektion beror på en podning fra urinrøret hos manden og fra livmoderhalskanalen hos kvinden (ved gynækologisk undersøgelse ). Alternativt kan man stille diagnosen ved en urinprøve, men hos kvinder skal denne ledsages af en podning fra livmoderhalskanalen. Lægen sender prøven (uanset type) ind til statens serum institut, hvor de bliver analyseret. Ofte vil infektionen dog blive behandlet som en Klamydia infektion og vil således ikke være diagnosticeret som mycoplasmainfektion.

Hvis man får stillet diagnosen og/eller bliver sat i behandling, er det vigtigt, at man opsøger partnere, som man kan have smittet, eller som kan have smittet en, og lade disse behandle også.


Behandling af mycoplasma genitalium infektion

Mycoplasma genitalium er følsom overfor samme type antibiotika som Klamydia, og de fleste tilfælde vil kunne behandles ligesom Klamydia, med en engangsdosis af stoffet Klamydia.html" target="_blank">azitromycin. Ca. 15 % af tilfældene kan dog ikke behandles således, og dosis skal her øges, og behandlingen fortsætte i 5 dage. - Partner(e) skal også behandles. 

Forløb og komplikationer

Sygdommen er lumsk da den kan være symptomfri. Det antages at cirka 50% af inficerede ikke har symptomer som forøger riskioen for spredning og komplikationer for ubehandlede forløb og infektionen kan sandsynligvis føre til Betændelse i bitestiklerne, betændelse i blærehalskirtlen (prostatitis)og ledbetændelse (artritis).

Hos kvinder er den mest frygtede komplikation spredning til æggestokkene og dermed underlivsbetændelse. Dette kan potentielt føre til barnløshed pga. arvævsdannelse i æggelederne. Kvinder med arvævsdannelse i æggelederne er også i øget risiko for at få Graviditet udenfor livmoderen, da ægget ikke kan passere til livmoderen, hvor forplantningen skal ske. 

Der er altså tale om potentielt meget alvorlige komplikationer og det er meget vigtigt at man selv og eventuelle partnere bliver behandlet.


Forebyggelse af mycoplasma genitalium infektioner

Den eneste måde at forebygge infektionen på er ved at ”dyrke sex med omtanke”. Dette indbefatter primært at bruge kondom ved samleje, der er den eneste præventionsform, der beskytter mod kønssygdomme. Hverken p-piller, pessar, sæddræbende creme, spiral eller at trække sig ud inden udløsning mindsker risikoen for seksuelt overførte sygdomme. Derudover øges risikoen med antallet af sexpartnere.

Denne artikel er oprindeligt udgivet på www.sundhedsguiden.dk den 26/7- 2007 forfattet af Læge Peter Bonde. Opdateret af redaktionen den 13/11 - 2015. - Rettighedshaver er: www.sundhedsguiden.dk.