Akromegali

Dato: 28. august 2006
Akromegali

Læs om sygdommen akromegali. Sådan opdager du symptomer på kæmpevækst og akromegali. Få viden om sygdomme i hypofysen og kæmpevækst. Læs om sammenhængen mellem akromegalig og diabetes.

 • Hænder og fødder bliver bredere og længere, resulterende i større handske- eller skostørrelse.

 • Tungen forstørres.

 • Stemmen bliver dybere.

 • Led- og muskelsmerter.

 • Snorken og søvnforstyrrelser.

 • Øget svedtendens.

 • Øget kropsbehåring.
 • Komplikationer til akromegali


  En voksende hypofysetumor kan trykke på synsnerven, og der kan være påvirkning af synet, oftest i form af tunnelsyn (opleves som at kigge igennem et rør fra en køkkenrulle). Der kan også ses symptomer på diabetes  eller Forstørret hjerte .   Diagnose


  Det svære er at få mistanke om akromegali, da symptomerne udvikler sig meget langsomt. Hvis mistanken opstår, kan lægen tage blodprøver, der måler niveauet af væksthormon i blodet.

  En MR-scanning af hovedet kan laves for at kortlægge udbredelsen af hypofysetumoren. Øjenundersøgelser laves med henblik på, om der er påvirkning af synsnerven.

  Behandling af akromegali


  Mindre tumorer kan fjernes ved et kirurgisk indgreb, men hos 40% vil tumoren være for stor til at  fjerne i sin helhed. Her vil man supplere med medicinsk behandling med stoffer, der blokerer virkningen af væksthormon. I sjældne tilfælde kan radioaktiv stråleterapi direkte mod tumoren komme på tale.


  Forløb og komplikationer


  Ubehandlet vil sygdommen fortsat udvikle sig og medføre for tidlig død primært pga. hjertekarsygdom . Der er øget risiko for Kræft i tyktarmen

  Forløbet afhænger i øvrigt af behandlingens effekt, men sædvanligvis forhindres invaliderende eller livstruende komplikationer, som f.eks. rygproblemer eller hjerteinfarkt , i at udvikle sig. De bløde væv som tunge, læber og ører kan igen blive mindre, men knoglernes størrelse ændres ikke ved behandlingen. Gennem resten af livet laves regelmæssige målinger af blodets væksthormonindhold for at sikre, at sygdommen ikke bryder ud på ny.