Akromegali (Perifær kæmpevækst)

Dato: 28. august 2006
akromegali

Akromegali er en sjælden sygdom, der opstår pga. en overproduktion af væksthormonet GH, i en kirtel i hjernen (hypofysen). Overproduktionen skyldes oftest en godartet svulst i hypofysen.

Akromegali er en sjælden sygdom, der udvikler sig over lang tid. Sygdommen skyldes i det fleste tilfælde en godartetsvulst i hjernen. Overproduktionen kan forårsage øget vækst, særligt hænder, fødder og tunge.

Symptomerne på akromegali

GH virker ind på en række funktioner i kroppen, og overproduktion kan føre til forskellige symptomer.

Mange af disse symptomer vil reduceres eller eventuelt forsvinde, hvis hormonmængden bliver normal. 

  • Større, bredere hænder og fødder. Større skostørrelse. Ringe og handsker bliver for små, ansigtstrækkene bliver grovere, stemmen dybere, alt sammen på grund af fornyet knoglevækst
  • Øget svedtendens og træthed er hyppigt
  • Stikkende eller prikkende fornemmelse og følelsesløshed i fingre, hvilket skyldes tryk på en nerve i håndleddet
  • Snorken og dårlig søvnkvalitet
  • Ændret kropssammensætning
  • Menstruationsforstyrrelser, nedsat sexlyst og impotens
  • Hovedpine og eventuelt synsforstyrrelser
  • Muskel- og ledgener
  • Vægtstigning

Komplikationer til akromegali

En voksende hypofysetumor kan trykke på synsnerven, og der kan være påvirkning af synet, oftest i form af tunnelsyn (opleves som at kigge igennem et rør fra en køkkenrulle). Der kan også ses symptomer på diabetes eller forstørret hjerte. 


Diagnose

Det svære er at få mistanke om akromegali, da symptomerne udvikler sig meget langsomt. Hvis mistanken opstår, kan lægen tage blodprøver, der måler niveauet af væksthormon i blodet.

En MR-scanning af hovedet kan laves for at kortlægge udbredelsen af hypofysetumoren. Øjenundersøgelser laves med henblik på, om der er påvirkning af synsnerven.

Behandling af akromegali

Mindre tumorer kan fjernes ved et kirurgisk indgreb, men hos 40% vil tumoren være for stor til at  fjerne i sin helhed. Her vil man supplere med medicinsk behandling med stoffer, der blokerer virkningen af væksthormon. I sjældne tilfælde kan radioaktiv stråleterapi direkte mod tumoren komme på tale.


Forløb og komplikationer

Ubehandlet vil sygdommen fortsat udvikle sig og medføre for tidlig død primært pga. hjertekarsygdom. Der er øget risiko for kræft i tyktarmen

Forløbet afhænger i øvrigt af behandlingens effekt, men sædvanligvis forhindres invaliderende eller livstruende komplikationer, som f.eks. rygproblemer eller hjerteinfarkt, i at udvikle sig.

De bløde væv som tunge, læber og ører kan igen blive mindre, men knoglernes størrelse ændres ikke ved behandlingen. Gennem resten af livet laves regelmæssige målinger af blodets væksthormonindhold for at sikre, at sygdommen ikke bryder ud på ny.