Kolesterol - et vigtigt fedtstof i kroppen

Dato: Revideret 26. September 2017 - første publicering 22. februar 2005
Kolesterol

Kolesterol er et fedtstof, som indgår i alle kroppens celler og har stor betydning for mange af kroppens vigtigste funktioner. Kroppen kan selv danne kolesterol, men det indtages også gennem kosten.

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er, som nævnt ovenfor, et fedtstof. kolesterol findes både som frit kolesterol og forbundet til fedtsyrer. Kolesterol findes udelukkende i animalske produkter.

Vegetabilsk fedt/olier indeholder en anden type sterol, som minder om kolesterol.

Kolesterolet, som vi finder i blodet, er fordelt i små fedtpartikler, som kaldes lipoproteiner. Disse bliver normalt inddelt efter deres densitet eller massefylde.

De kan opdeles i fire kategorier:

  • Kylomikroner
  • VLDL (very-low-density lipoproteiner)
  • LDL (low-density lipoproteiner)
  • HDL (high-density lipoproteiner)

Kylomikronerne og VLDL er de to typer fedt, som hovedsagligt transporterer fedt, som er indtaget gennem kosten, ud til kroppens væv.

LDL og HDL indgår i transporten af kolesterol til og fra kroppens celler.


Det ”gode” og det ”dårlige” kolesterol

I forbindelse med kolesterol, taler man ofte om det gode og det dårlige kolesterol. LDL betegnes som det dårlige kolesterol og HDL som det gode.

LDL udledes af VLDL, og indeholder størstedelen af blodets kolesterol. LDL leverer kolesterol til kroppens celler, når der skal dannes nye celler.

Hvis koncentrationen af LDL er høj over en længere periode, kan LDL aflejre fedt i blodårernes vægge, hvorefter dette vil udløse en inflammation eller betændelsesagtig reaktion.

Herefter invaderes stedet, hvor inflammationen er opstået, af celler som efterfølgende kan udvikle sig til såkaldte skumceller.

Når skumcellerne hober sig op og forhindrer optimal blodgennemstrømning, er der tale om åreforkalkning.

Hvis der går hul på denne ophobning af kolesterol vil blodet forsøge at lukke hullet med en blodprop. Dette er årsagen til, at LDL kaldes det ”dårlige” kolesterol.

HDL dannes i tarmen og leveren og sørger for at overskydende kolesterol fjernes fra muskel- og fedtvæv og transportere det tilbage til leveren.

HDL kan transportere kolesterol væk fra blodbanen, og derfor er høje koncentrationer af HDL associeret med mindre risiko for åreforkalkning. Derfor kaldes HDL det ”gode” kolesterol.

Kostens effekt på kolesterol

Både det ”dårlige” og det ”gode” kolesterol er vigtigt for kroppen. Det er altså vigtigt at opretholde en fornuftig fordeling af LDL og HDL.

Hvis man lider af åreforkalkning eller hjerte-kar-sygdomme er det nødvendigt at udskifte det mættede fedt med polyumættede fedtsyrer som f.eks. fisk og nødder, som har en positiv effekt på kolesterolet.

Også udskiftning af transfedtsyrer og mættede fedtsyrer til mono – og polyumættede fedtsyrer kan sænke koncentrationen af LDL-kolesterol, forbedre fordelingen af LDL og HDL og har dermed en positiv effekt på hjerte-kar-sygdomme.

Du kan læse mere om mættet fedt, mono – og polyumættede fedtsyrer her.