ALS (Amyotrofisk lateral sklerose)

Dato: Revideret 15. februar 2015 - første publicering 20. november 2006
ALS (Amyotrofisk lateral sklerose)

ALS (Amyotrofisk lateral sklerose) er en sjælden sygdom og er den mest alvorlige af de degenerative motor neuron sygdomme da den altid er dødelig som følge af en degeneration af centralnervesystemet som styrer musklerne og sygdommen udvikler sig hurtigt. Meget få ofre for ALS lever mere end 5 år efter diagnosen er stillet, og som regel en del kortere. - Se nærmere nedenfor under Prognose.

Definition og årsager

ALS er en sygdom, hvor nervecellerne i den forreste del af rygmarven og hjernebarken (de motoriske forhornsceller) langsomt går til grunde. Disse celler styrer musklernes bevægelser, og det er derfor musklerne, der påvirkes ved ALS.

Mænd rammes hyppigere end kvinder, og det er som regel midaldrende personer (50-60 års alderen), der rammes. ALS er en sjælden sygdom, der ses ca. 50 nye tilfælde om året i Danmark. Man ved ikke, hvorfor sygdommen opstår, men en lille del af tilfældene er arvelige.


Symptomer på ALS

  • Nedsat kraft i musklerne. Dette starter oftest i en hånd eller et ben, så problemer med at skrive eller at gå kan være den første klage.
  • Besvær med at synke eller tale skyldes påvirkning af halsens og svælgets muskler samt tungen.
  • Kramper og smerter i musklerne.

Symptomerne er fremadskridende, og flere og flere af kroppens muskler vil blive lammede. I senere stadier vil også vejrtrækningen blive påvirket. Øjnene er ofte det sidste, der rammes.

Behandling og prognose

Der findes endnu ingen helbredende behandling. Støttende behandling og fysioterapi er vigtig. Enkelte stoffer kan forsinke kraftnedsættelsen en smule. Sygdommen er dødelig, og sygdomsvarigheden er som regel under fem år, enkelte kan dog leve længere med sygdommen.

I sjældne tilfælde manifesterer sygdommen sig som et tidligt og langsomt fremadskridende angreb hvor patienten lever i årtier. Et sådant høj profileret eksempel er den Engelske Astro Fysikker Stephen William Hawking som er født i 1942. Hawking blev diagnosticeret med sygdommen som 22 årig og er som 73 årig, først i 2015, stadig aktiv fysiker på trods af at have være lammet og mistet talen i årtier.

Denne artikel er oprindeligt forfattet af Læge Signe Modvig og udgivet på Sundhedsguiden.dk i august 2006. Artiklen er opdateret af redaktionen den 15/2 - 2015.

Read this article in English
Przeczytaj ten artykul w jezyku polskim