Trombektomi: Ny behandling af blodpropper

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 10. maj 2011

trombektomi

Trombektomi er en ny behandlingsform af blodpropper, som er ved at blive indført i Danmark. Trombektomi er en kateterbaseret behandling, der tilbydes i de tilfælde hvor standard behandling med trombolyse ikke er en mulighed.

Trombektomi er en behandling, hvor man fører et kateter op gennem en pulsåre i lysken og hele vejen op til hjernens pulsårer. Gennem kateteret kan man føre andre instrumenter op, så man kan fjerner eller opløse blodproppen.

Trombektomi er ikke standardbehandling

De fleste (ca. 500 patienter om året), som bliver ramt af en blodprop bliver behandlet med trombolyse. Men for ca. 200 patienter er det ikke en mulighed.

Det kan være fordi blodproppen opdages for sent, at blodproppen er for stor eller at symptomerne er for svære. For disse mennesker kan trombektomi behandlingen være en mulighed. Uden behandling vil disse patienter få svære hjerneskader og nogle vil dø.

Læs også: For meget salt kan give blodpropper i hjernen.


Trombektomi behandling i Danmark

Trombektomi er en forholdsvis ny behandlingmetode, og der ligger endnu ikke så meget videnskabelig dokumentation på området. Behandlingen er dog indført i en del EU lande bla. Tyskland og Sverige.

Hjernesagen har kæmpet hårdt for at trombektomi behandling gives på lige fod i alle regioner og at behandlingen bliver givet til alle der har behov for den.