For meget salt kan give blodpropper i hjernen

Dato: Revideret 12. maj 2014 - første publicering 10. maj 2011

salt kan forårsage blodproppper i hjernen

Vi spiser alt for meget salt. I snit spiser en dansker 10g salt om dagen. Salt er ikke godt for helbredet, det skyldes bl.a. at salt hæver blodtrykket og det kan føre til blodprop i hjernen. Hvis vi halverede vores saltindtag ville vi kunne redde 2.500 liv om året.

Hvorfor stiger blodtrykket når vi spiser salt?

Når vi spiser salt (natrium) og vi spiser for meget, stiger saltindholdet (natriumindholdet) i vores blodbaner og der vil løbe vand til, fordi kroppen forsøger at neutralisere det forhøjede salt indhold. Den øgede blodmængde vil spile blodårerne ud og forhøje blodtrykket og gør blodårerne mindre smidige. 

Forskning viser ifølge Hjernesagen, at man allerede 30 minutter efter, man har spist saltholdigt mad, kan måle at blodårernes evne til at udvide sig er forringet.


Sådan spiser du mindre salt

Langt det meste salt vi indtager, kommer fra mad, hvor vi ikke har nogen indflydelse på saltindholdet, f.eks. færdiglavet mad. 

Det er derfor en god idé at overveje hvor meget salt du selv tilsætter og kigge på saltindholdet i de fødevare du køber:

  • Undgå færdigretter – tænk på at f. eks corn flakes kan indeholde meget salt
  • Smag på maden før du salter
  • Væn dig til at maden skal smage mindre salt ved langsomt at trappe ned på hvor meget salt du tilsætter
  • Brug krydderier og krydderurter til at sætte smag på maden i stedet for salt
  • Fjern saltbøtten fra spisebordet

Læs også: Nye retningslinjer skal hjælpe kvinder med at forebygge slagtilfælde.

Disse fødevarer indeholder ofte meget salt

Ca. 7g af de 10g salt vi indtager hver dag stammer fra forarbejdet mad, så det giver god mening at kigge på varedeklarationen for at finde den skjulte salt.

Disse fødevarer indeholder dog ofte meget salt:

  • Bacon
  • Røget kød og fisk
  • Kødpålæg som skinke og spegepølse
  • Oliven, pickles, soltørrede tomater, kapers, hvidløg i olie, ansjoser
  • Suppeterning og boullion/ fond, sojasauce
  • Knust chili og hvidløg

Hvis du vælger fødevare med Nøglehulsmærket, vil der på en række af de fødevarer være krav om, hvor meget salt produktet må indeholde. Reglerne er dog ved at blive strammet, da der på kødpålæg ikke er et krav om max salt indhold.

Læs også: Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer.