Meditationsøvelse for begyndere

Dato: Revideret 4. maj 2010 - første publicering 30. december 2005
meditation for begyndere

Meditation er et redskab til at komme afstresset og energifyldt igennem hverdagen. Meditation behøver ikke være besværligt.

Sæt dig tilrette

Når du skal meditere, er det vigtigt, at du sidder godt og med rank ryg, men uden at være stiv og ubøjelig. Slap af i nakke, skuldre, ansigt og kæbe. Sørg for at være varm – du må ikke blive kold.

Sid på gulvet i skrædderstilling, gerne med en pude under bagdelen og måske under knæene, så det bliver lettere at sidde rank og afslappet.

Du kan også sidde på knæ og hvile tilbage på underbenene, eller du kan sidde på en stol. Det må ikke være meget krævede at sidde, så skal du forsøge at finde en ny stilling.

Hvis du lukker øjnene, kan det være lettere at lukke lyde, tanker og følelser ude. Det kan også være en fordel at sidde med ansigtet mod en væg eller et hjørne, for at minimere sanseindtrykkene.


Læg hænderne i skødet

Læg også hænderne i skødet eller på lårene. Du kan også vælge at bruge den klassiske fingerposition, hvor spidsen af pegefinger og tommel holdes mod hinanden, og de tre andre fingre strækkes let.

Denne fingerposition er en af mange såkaldte ”mudras”, som anvendes i yogaen, og som hver især stimulerer forskellige dele af hjernen.

Den giver mental ro samt styrker koncentrationsevnen, hukommelsen og det spirituelle univers. Store personligheder som f.eks. Buddha er typisk afbilledet med denne fingerposition.

Tæl til 10...

Denne meditationsøvelse går ud på, at du skal tælle dine vejrtrækninger.

Det betyder, at du først og fremmest skal vende opmærksomheden 100% mod dit åndedræt, og kun dit åndedræt.

Træk vejret helt naturligt og dybt, men følg dine ind- og udåndinger med opmærksomheden. Træk vejret gennem næsen.

Tæl fra 1 til 10, tag f.eks. dybe indåndinger og langsomme udåndinger mens du tæller. Start forfra når du kommer til 10. Gentag så mange gange du kan, og prøv arbejde dig op til 10-15 minutter.


Forstyrrelser

Du vil blive forstyrret af lyde, tanker og oplevelser. Lad dig ikke forstyrre af disse, men vend blot tilbage til åndedrættet igen.

Hver gang du mister koncentrationen og glemmer, hvor langt du er kommet, så start forfra med at tælle fra 1 igen.

Det kræver tid at mestre denne øvelse – accepter derfor, at du igen og igen vil blive forstyrret af tanker, lyde osv. – men vend igen og igen tilbage til åndedrættet.