Skæl - Afskalning af døde hudceller

Forfatter: Læge, Signe Modvig
Dato: 4. august 2006
skæl

Skæl opstår, når hårbundens hudceller vokser hurtigere end normalt. Alle de overskydende hudceller bliver afstødt fra huden og falder af - dette ses som skæl. Skældannelse kan skyldes psoriasis, men i de fleste tilfælde skyldes det en mild form for skællende eksem.

Langt de fleste mennesker har oplevet at have skæl i kortere eller længere perioder og kun en del af disse får andre symptomer på Skællende eksem.

Skæl af denne type opstår ligesom Skællende eksem på grund af svampen Pityrosporum Ovale (også kaldet M. Furfur) som alle mennesker har på huden.

Hos nogle mennesker har svampen bedre betingelser (det kan være arveligt) og de vil derfor lettere udvikle skæl og eksem. Arp (Skællende eksem hos børn) skyldes også denne svamp.

Symptomer på skæl

Skællene kan enten være tørre og klidagtige eller mere fedtede og sammenhængende. Andre symptomer på Skællende eksem er rød, fedtet, kløende og skællende hud i ansigtet, omkring næse og i ører og øverst på bryst og ryg.


Behandling af skæl

Sollys bedrer tilstanden, men vær forsigtig, for meget sollys er ikke sundt (se solbeskyttelse). I lette tilfælde kan benyttes en skælshampoo.

De effektive typer fås på apoteket (ketoconazol-shampoo). Nogle sværere tilfælde kan bedres med steroid-creme. For mere information om skæl og behandling af skæl, se desuden hårskæl og skæleksem.