Hvad foregår der hos jordemoderen?

|
Kilde: I samarbejde med Vores Børn
Dato: 17. april 2013
Hvad foregår der hos jordemoderen?

Det er jordemoren, der tager imod dit nyfødte barn og igen sikrer sig, at du og baby har det godt og er klar til at fortsætte på egen hånd. Men hvad er det helt præcis, der foregår, når du er hos jordemoren, hvor mange gange ser du hende, og hvornår siger I farvel?

Det første besøg hos jordemoderen

Første jordemoder besøg sker mellem 13. og 15. uge
Nogle steder får du en indkaldelse, andre steder ringer du selv og bestiller tid. Dit første besøg hos jordemoren fungerer som en planlægning for graviditetens videre forløb. I taler om kost, motion, vitaminer og om dine arbejdsforhold i forhold til, om det skal tages særlige hensyn. Det er både dit fysiske og psykiske helbred og velvære, som jordemoren danner sig et billede af.

Besøg Brevkassen på VoresBørn.dk

Du skal blot medbringe din vandrejournal og måske lidt noter, hvis der er noget særligt, du gerne vil huske at få snakket om. Første gang, ligesom de efterfølgende, får du også målt dit blodtryk og undersøgt din urin for protein og sukker for at tjekke for svangerskabsforgiftning, blærebetændelse og sukkersyge. I taler om din højde og vægt, og dine forventninger til amning, og du får information om, hvor og hvornår der er fødselsforberedelse. Terminen fastsættes også – typisk ud fra nakkefoldsskanningen.

Læs også: Specielle prøver under graviditeten 


Hjertelyd, mål og vægt

Det er forskelligt fra kommune til kommune, men som regel når du at se jordemoren fem gange, hvis du føder til terminen. Hver gang I mødes, starter din jordemor med at fastsætte, hvor langt henne du er nu, og spørger til, hvordan du har det. Så undersøger hun maven og vurderer barnets vægt og livmorens størrelse – det er det, der hedder symfyse-fundus mål. Jordemoren undersøger også, hvordan barnet ligger, og om baby står fast, når du nærmer dig de sidste uger.

Læs også: Mad som får maven til at strutte af sundhed på VoresBørn.dk

Fødselsjordemoren

Det er desværre sjældent, at den jordemor, du kender, også er din jordemor til fødslen. Men hvis hun er på vagt og ikke har andre fødende, vil man prioritere at sætte jer sammen. Ellers hilser du på hospitalet på en ny jordemor, og nogle gange to, da deres vagter ofte varer otte timer, og en fødsel ofte varer mere.

I starten af fødslen går jordemoren lidt fra og til, men mod slutningen er hun hos dig hele tiden. Hun sørger for, at du har det godt, og at fødslen forløber sikkert og trygt. Hun overvåger hjertelyd, følger veerne og fødslens udvikling og giver dig tilbud om smertelindring og opmuntrende ord med på vejen.

Jordemoren passer på jer hele vejen, men når I siger farvel til hospitalet, siger I også farvel til jordemoren – og goddag til hendes lige så kyndige slægtning, sundhedsplejersken.