Peeling af ansigt, hals, bryst, hænder og arme

Dato: 31. december 2007
peeling

En peeling er en kemisk behandling af huden, som bl.a. fjerner uregelmæssigheder i pigmentet og binder væsken i huden. Det kan forventes, at en peeling svier og brænder lidt i huden.

Hvad er en peeling?

En peeling er en behandling af huden med en kemisk opløsning, f.eks. Jessners solution (består af salicylsyre, resorcinol, mælkesyre og alkohol), TCA (trichloreddikesyre) eller salicylsyre.

Peelinger kan reducere uregelmæssigheder i pigmentet i huden, øge dannelsen af de elastiske fibre i læderhuden, stimulere dannelsen af en kraftigere overhud, øge dannelsen af kollagen samt øge dannelsen af grundsubstans i huden, som binder væsken i huden


Hvor dybt går en peeling?

  1. En meget overfladisk peeling fjerner det øverste lag af overhuden svarende til de forhornede overhudsceller (stratum corneum), hvilket giver huden et friskere udseende. Denne peeling foretages hos mange kosmetologer.
  2. En overfladisk peeling fjerner overhuden ned til det lag, hvorfra nye hudceller dannes (basalcelle-membranen). Denne peeling kan fjerne overfladiske pigmentskjolder såsom fregner, leverpletter, overfladiske, mørkfarvede ar og overfladisk melasma. Huden får et friskere, mindre skjoldet og glattere udseende, idet de overfladiske hudceller og overfladisk pigment fjernes, dannelse af nye overhudsceller stimuleres og produktionen af glycosaminoglycaner øges, hvorved fugtindholdet i huden øges.
  3. En medium dyb peeling fjerner overhuden samt går ned i den øverste del af læderhuden (papillære dermis), og kan fjerne pigmentproblemer i overhuden såsom fregner, leverpletter, pigmentskjolder, overfladiske, mørk-farvede ar, overfladisk melasma samt endvidere reducere lette rynker og kreppet hud. Huden får et friskere, mindre skjoldet og glattere udseende, idet de overfladiske hudceller og pigment fjernes, dannelse af nye overhudsceller stimuleres, og produktionen af glycosaminoglycaner øges, hvorved fugtindholdet i huden øges. Endvidere opnås en tydelig reduktion i rynker pga. den øgede dannelse af elastisk fibre og kollagen i læderhuden.

Skal huden for- og efterbehandles?

Det bedste resultat ved en peeling opnås på en forbehandlet hud. En forbehandlet hud får et bedre og jævnere resultat, den heler hurtigere efter peelingen, og der er mindre risiko for bivirkninger.

Forbehandlingen varer mindst 2 og gerne 4 uger. Efterbehandlingen øger resultatet, mindsker bivirkninger og forlænger holdbarheden.

Efterbehandlingen kan vare måneder til år (vedligeholdelsesbehandling).


Huden kan for- og efterbehandles med

A-vitaminsyrecreme, hydrochinoncreme, solfaktor 20 - 60 afhængigt af, hvor meget man færdes i solen.

A-vitaminsyrecreme øger overhudscellernes væksthastighed. En forøget kollagendannelse i læderhuden vil eventuelt også kunne opnås, hvis man dagligt ved længere tids påsmøring af cremen ser en ganske let rødme og afskalning af huden.

Hydrochinon dæmper dannelsen af pigment, og er derfor velegnet som for- og efterbehandling i forbindelse med behandling af pigmentskjolder i huden. Hydrochinon anvendes også til personer med mørkere hudtyper som ved en peeling vil have risiko for øget dannelse af pigment efter peelingen.

Solfaktor er nødvendigt til alle for at reducere risikoen for øget dannelse af pigment som en bivirkning efter peeling.

Hvordan foregår en peeling?

Huden skal være fri for make-up og afrenses herefter med sprit og acetone for at fjerne alt snavs og fedt. Peelingen lægges eller gnubbes ind i huden i flere lag. En meget overfladisk peeling føler man næsten ikke.

En overfladisk peeling giver let svie og varmefornemmelse i huden. En medium dyb peeling svier og brænder lidt mere i huden. Det kan være rart at tage et par smertestillende tabletter 30 minutter før behandlingen. Behandlingen tager ca. 30 minutter.


Hvordan ser huden ud efter en peeling?

Efter en overfladisk peeling er huden lidt hvidlig i overfladen med let rødme, som skinner igennem. Lige efter peelingen føles huden varm. I de efterfølgende dage strammer huden og bliver meget tør.

Enkelte områder bliver mørkere, og huden kan se mere rød ud. Den stramme hudoverflade kan få revner, og huden begynder at skalle i løbet af  4 til 6 dage. Huden ser normal ud efter ca. 7 dage, hvor der kan anvendes make-up.

Efter en medium dyb peeling danner der sig en hvidlig maske på huden, og der ses en let rødme igennem. Lige efter peelingen føles huden varm. I de efterfølgende dage strammer huden til og bliver meget tør. Huden bliver mørk og rød. Den stramme hudoverflade kan få revner, og huden kan begynde at væske. Huden begynder at skalle i løbet af 5 til 8 dage. Huden er let rød efter afskalningen.

Rødmen aftager gradvist over 2 til 4 uger. Der kan anvendes make-up efter en uge.

Hvordan skal huden behandles efter en peeling?

Efter en overfladisk peeling skal huden flere gange dagligt påsmøres en fed mild creme f.eks. Locobase fra apoteket, og huden kan afrenses med en mild sæbe eller rensemælk. Det er vigtigt, at holde huden fugtig med creme i hele ophelingsforløbet. Det er normalt ikke muligt at dække den tørre, afskallende hud med make-up.

Efter en medium dyb peeling skal huden flere gange dagligt påsmøres en fed mild creme f.eks. Locobase fra apoteket, og huden kan afrenses med en mild sæbe eller rensemælk. Det er vigtigt at holde huden fugtig med creme i hele ophelingsforløbet. Hvis huden begynder at væske, skal der anvendes eddikevand til rensning af huden. Den laves af ½ liter kogt afkølet vand tilsat et hættemål almindelig hvid eddike. Gazeservietter eller bomuldsklude fugtes i eddikevandet og pålægges huden 4 gange dagligt i 10 minutter ad gangen. Eddikevandet hindrer, at der kommer infektion.

Der må ikke anvendes make-up, før huden er hel.

For alle typer peeling gælder, at det er vigtigt at undgå al sol, så længe huden er påvirket efter behandlingen. Dvs. så længe der er let rødme i huden, idet der ellers kan opstå mørkfarvning af huden. Man skal undgå sport, således at sveden ikke påvirker ophelingen. Undgå brusebad direkte på området, for at vandet ikke skal øge afskalningen før tiden. Undgå at kradse, pille, klø og røre det peelede område unødigt for at mindske risiko for ardannelse og infektion.

Kan peelinger gentages?

Meget overfladiske peelinger kan gentages efter en uge.

Overfladiske peelinger kan gentages med 2 til 6 ugers interval.

Medium dyb peelinger kan gentages med 3 til 6 måneders interval

Er peeling af ansigtet anderledes end peeling på hals og bryst?

Huden på hals og bryst heler ikke så hurtigt som huden på ansigtet. Den nye hud dannes fra hårsække og talgkirtler i huden. Jo tættere disse sidder, desto hurtigere er helingen.

Ansigtet har 30 gange flere hårsække og talgkirtler end hals og bryst og 40 gange flere end håndryggene. Jo længere ophelingstiden er, desto større er risikoen for infektioner og ar.

Derfor laved der på f.eks. håndrygge normalt ikke dybere end overfladisk peeling. På hals og bryst kan der laves en middel dyb peeling, men det kan være en fordel at lave flere overfladiske peelinger i stedet.

Hvem kan ikke behandles?

Personer med forkølelsessår, betændte acneelementer, nye operationssår, andre sår i området, allergi for de anvendte stoffer samt gravide og ammende.

Er der nogen risiko?

Lige efter peeling er der risiko for infektion, rødme og senere ardannelse, at huden efter peelingen bliver mørkere eller lysere, samt allergisk reaktion overfor den kemiske væske. For at minimere disse risici anvender vi udelukkende meget velafprøvede stoffer.