Fjernelse af pigmentpletter med creme, laser eller Ellipse (IPL)

Dato: 31. december 2007

pigmentpletter

Fjernelse af pigmentpletter med creme, laser eller Ellipse (IPL).

Hvad skyldes pigmentpletter?

Pigmentpletter af den type, som også kaldes leverpletter, kan opstå i forbindelse med, at huden har været udsat for sol. De pigmentdannende celler, som er beliggende på overgangen mellem overhuden og læderhuden, begynder at producere for meget pigment, og huden bliver mørkere end normalt. Dannelsen af pigmentpletter øges med alderen.

Pigmentskjolder kan også opstå i forbindelse med en graviditet, hvor huden reagerer kraftigere end normalt på solpåvirkningen, og derved øges dannelsen af pigment. Denne pigmentering ligger ofte i store plamager på enten panden eller kinderne.

Ar kan blive mørke pga. irritationen efter betændelse i huden eller når en rød, irriteret acnehud har fået sol. Når en rød irriteret hud udsættes for sollys opstår der meget ofte mørkfarvning af huden.


Hvilke pigmentpletter kan fjernes?

Pigmentet ligger i overhuden i starten, men kan på længere sigt "regne" ned i læderhuden. Pigment beliggende i overhuden er lettest at fjerne.

Hvordan fjernes/reduceres pigmentpletter med creme?

Det vigtigste er at undgå sol, idet solen konstant kan stimulere dannelse af nyt pigment. Hvis man færdes i solen skal man derfor anvende en creme med høj solfaktor flere gange dagligt, f.eks. faktor 60, som fås på Apoteket.

Dernæst kan dannelsen af pigment reduceres ved at anvende en creme som dæmper produktionen af pigment i huden - en blegecreme.


Hvordan fjernes pigmentskjolder med Ellipsen?

Pigmentskjolder, som ligger i overhuden, kan fjernes med Ellipselyset. Pigmentskjolder, som ligger dybere, er svære at fjerne.

Ellipsens blitzlampe producerer lys, der filtreres, så netop det lys, vi ønsker at anvende, trænger ind i huden. Ved denne behandling opsuges lyset af et bestemt farvet substans i huden, nemlig brunt pigment (i pigmentpletterne). Når lyset opsuges, omdannes det til varme, og cellerne, som indeholder de farvede substanser, ødelægges indenfor en tusindedel af et sekund. På denne måde ødelægges pigmentskjolder.

Efter behandling af pigmentskjolder vil huden være let rød og varm i ca. 30 minutter. På pigmentskjolderne ses en let mørkfarvning. Efter 1-2 dage vandrer mørkfarvningen op til overfladen og skaller af efter 5 til 10 dage. Der kan i enkelte tilfælde være let hævelse i huden efter behandling.  

I nogle tilfælde efterbehandles huden med en creme, som dæmper produktionen af pigment.

Hvordan anvendes blegecreme?

Cremen skal påsmøres tyndt på de brune områder én til to gange dagligt, hvis huden kan klare det. Hvis huden bliver irriteret og rød eller kløende, må du lade huden hvile i 1 -2 dage og herefter i en periode smøre dig med cremen med større intervaller. Husk kun at bruge et meget tyndt lag, og kun på selve de brune pletter. Eventuelt kan du anvende en vatpind til at smøre cremen på med, så er du sikker på at ramme de rigtige områder.

Cremen må ikke komme ind i øjne eller på slimhinder i øvrigt.


Andre produkter som kan blege huden

Produkter, som øger omsætningen af overhudsceller, kan være med til at blege huden f.eks. peeling, A-vitaminsyrecreme, frugtsyre eller retinolcreme. Også C-vitamincreme eller C-vitaminserum kan dæmpe produktionen af pigment.

Forsigtighedsregler

Selv når pigmenteringen er svundet, vil huden let kunne pigmenteres mere end den omgivende hud efter behandling, og man skal derfor altid anvende høj solfaktor fremover.

Anvend faktor 45 - 60 på huden under behandling og efter behandling i 1- 2 år, når du færdes i solen. 10-15 minutters sollys kan let øge pigmentproduktionen igen. Efter at have holdt pigmentproduktionen i ro i 1-2 år, vil huden som regel kunne normalpigmenteres igen uden at danne mørke pigmentskjolder.