Modermærker hos børn

Dato: 3. august 2006
Modermærker hos børn

Hvad er modermærker hos børn, symptomer på modermærker hos børn, behandling af modermærker hos børn, komplikationer ved modermærker hos børn, diagnosen modermærker hos børn, forebyggelse af modermærker hos børn.

Definition og årsager

Mange børn bliver født med mærker af anderledes farvet hud på kroppen. Mærkerne er i daglig tale bedre kendt som modermærker. Et modermærke er en pigmentforandring i huden, som er medfødt eller opstår lige efter fødslen og ikke forsvinder før flere måneder efter.

Årsagen til opståen af modermærker og deres udvikling er ukendt.

Der findes to typer modermærker: angiomer (svulster af kar) og pigmenterede nævi (flade uregelmæssige brune pigmentforandringer).


Symptomer og forløb på modermærker hos børn

Angiomer: denne gruppe af modermærker består af storkebid, jordbærmærker og portvinsmærker Storkebid optræder hyppigt hos nyfødte. De viser sig som en fladt, blegt mærke mellem øjenbrynene eller nakken. Denne type forsvinder som regel ved 18 måneders-alderen.
 

Jordbærmærker: er ligeledes hyppige ved fødslen, hvor de viser sig som små flade, røde prikker. Disse prikker kan vokse sammen og blive større, hæve op og danne sår. De kan findes over hele kroppen, men er typisk lokaliseret i hovedet, ryggen og nakken. Som regel forsvinder mærkerne omkring 5-års alderen.
 

Portvinsmærker: er sjældnere og som regel permanente. Mærkerne er røde, uregelmæssige plamager, som kan være skæmmende, især hvis de er lokaliseret i ansigtet.

Pigmenterede nævi: denne gruppe er det, vi normalt kalder modermærker. De er flade eller let forhøjede mørkebrunt-pigmenterede uregelmæssige pletter. Disse pletter kan i sjældne tilfælde vokse og udvikle sig til kræft (Modermærkekræft).

Behandling modermærker hos børn

De fleste modermærker forsvinder med tiden og skal ikke behandles. Jordbærmærker på øjenlåg bliver som regel behandlet efter et par uger på grund af risiko for påvirkning af barnets syn.

Permanente modermærker som portvinsmærkerne kan behandles med laser-kirurgi, som regel i løbet af barndommen for at undgå ardannelse.


Forholdsregler ved modermærker hos børn

Alle modermærker bør tjekkes efter forandringer i størrelse, form og farver. Hvis man bliver bekymret for et modermærke, er det en god ide at søge læge.