Ble udslæt

Dato: 2. august 2006
bleudslæt

Ble udslæt er meget hyppigt hos spædbørn. Hvad er ble udslæt, symptomer på ble udslæt, behandling af ble udslæt, diagnose på ble udslæt, komplikationer til ble udslæt, forebyggelse på ble udslæt.

Definition og årsager

Ble udslæt er meget hyppigt hos spædbørn. Som regel forårsages udslættet af irritation af huden fra bleer, afføring og urin. Det kan også skyldes en allergisk reaktion mod bleer, vaskepulver og lignende.

Børn med tør hud, Børneeksem og Skællende eksem er særlig udsatte for bleudslæt. Udløsende årsag kan være tynde afføringer og forsinket bleskift.


Symptomer på bleudslæt

Udslættet optræder omkring maven, kønsorganerne, ballerne, endetarmsåbningen og inderlårene og er skarpt afgrænsede. Området bliver rødt og væskende, og ved bleskift kan man ofte lugte ammoniak, der får øjnene til at løbe i vand.

Komplikationer ved bleudslæt

Ble udslættet kan blive kompliceret af bakterie og svampeinfektioner og kan gøre det svært at behandle. Det er dog sjældent alvorligt, men hos drengebørn kan forhuden på penis blive irriteret og hæve op, så det svier og gør ondt, når de tisser.


Behandling af bleudslæt

Behandlingen består af forebyggende hudpleje. Milde anfald af udslæt kan behandles med zinksalve, som påføres efter at man har vasket og tørret området.

Zinksalve kan fås i håndkøb på apoteket. Hvis tilstanden ikke forbedres i løbet af et par dage med den beskrevne behandling, bør man kontakte sundhedsplejersken eller evt. lægen for at få råd og eventuelt medicin, som kan fremskynde helbredelsen. Svære tilfælde behandles med steroidcreme eller tjæreholdig creme.