Skarlagensfeber

Dato: 14. oktober 2003
Skarlagensfeber

Som altid er vinterhalvåret sæsonen for diverse infektioner.Skarlagensfeber, også kaldet scarlatina, er typisk en af disse infektioner. Navnet skarlagensfeber har infektionen fået på grund af det karakteristiske udslæt, et fintprikket tæt udslæt over hele kroppen, skarlagensrødt. (skarlagensrødt, scarlatina, er en kraftig højrød farve, jfr. nudansk ordbog). Og så får man feber. Det er en meget smitsom "børnesygdom", men der er gode behandlingsmuligheder.

Hvad er skarlagensfeber?

Første symptom på sygdommen er halsbetændelse og middel til høj feber.
Typisk følger der påvirkning af mundslimhinden med en belægning af tungen, der får den til at ligne hindbær og kaldes "hindbærtunge".
Efter et par dage starter udslættet. Det er et småprikket udslæt, der breder sig fra maven over hele kroppen til arme og ben. Udslættet er så tæt, at det får det skarlagensrøde udseende.

Huden virker ru. Efter ca en uge blegner udslættet og efter 1-2 uger begynder huden at skalle af.
Ansigtet er dog mere blussende end prikket, med en typisk bleghed lige omkring munden.


Hvad er årsagen?

Streptokokker er den bakterie, der forårsager sygdommen. Infektionen er meget smitsom.

Den smitter gennem luften. Det vil sige, man kan blive smittet ved en tur i Brugsen, lige såvel som i børnehaven eller i skolen.
Der går to til fem dage inden sygdommen bryder ud, fra man er blevet smittet.

Scarlatina behandles med penicillin i ti dage. Man er feberfri efter to dage og smittefri efter to dage. Bliver man ikke behandlet, kan man smitte i flere uger.

Streptokokker udvikler desuden et stof, et såkaldt toksin, der kan påvirke leddene og nyrerne. Det er dog sjældent.

Man kan kun have scarlatina én gang, med udslæt, men halsbetændelse med streptokokker kan man godt få flere gange. Det er sjældent, at børn under to år får sygdommen.

Hvad gør man?

  • Når ens barn får scarlatina, vil det som noget af det første sandsynligvis ikke spise, for det gør ondt at synke. Barnet skal ikke tvinges til at spise. Det skal til gengæld opmuntres til at drikke. Nogen har det bedst med varme drikke, andre kolde, lindrende drikke. Man kan hæve hovedgærdet lidt, så barnet sover med hovedet højt. Det kan lindre smerterne i halsen.
  • Gives smertestillende medicin, skal det være efter aftale med lægen.
  • Hvis feberen er over 38,5 afklædes barnet, for det kan komme af med varmen.

Ring til lægen med det samme

Hvis barnet er sløvt og slapt, meget hæs og savlende.

Ring til lægen næste dag

Hvis temperaturen er over 38,5, synkebesvær og mistanke om scarlatina.


Hvad med institutionen, dagplejen og skolen?

Når barnet er i behandling, kan det i princippet komme i institution, dagpleje eller skole efter to dage. Barnet skal således være feberfrit, og kunne fungere på lige fod med de andre.

Det kan dog kun anbefales at give sit barn en ekstra "til at komme sig i" dag.

I gamle dage, før penicillinens opdagelse, var skarlagensfeber kendt for noget med langvarig sengeleje og for at at forhindre sygdommens udbredelse, isolering.

Der skal nu om dage således ikke tages specielle forholdsregler i forhold til resten af familien eller i in-stitutionen. Men et opslag i institutionen anbefales, da andre så kan være opmærksomme på de pågældende symptomer, og få hurtig behandling for det.